Rekordstreng forvaringsdom for overgrep

En 38 år gammel mann er dømt til 17 års forvaring for grov voldtekt av fem kvinner. Det er den strengeste straff som noen gang er idømt i en overgrepssak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eidsivating lagmannsrett la i sin dom onsdag skjerpende vekt på at Elverum-mannen på kynisk vis har utnyttet unge kvinner som var svært såbare og i en vanskelig livssituasjon da overgrepene skjedde.

Kvinnene ble dopet ned og var mer eller mindre bevisstløse da mannen forgrep seg på dem. Retten karakteriserer voldtektene som sadistiske.

Plusset på to år

Dommen på 17 års forvaring er to år lenger enn aktor Iris Storås' påstand, og også to år lenger enn mannen ble dømt til i tingretten.

– Dommen er meget grundig. At lagmannsretten har valgt å øke fra 15 til 17 års forvaring gjenspeiler alvorligheten i saken. Overgrepene er usedvanlig alvorlige og begått overfor mange fornærmede i en lang tidsperiode, sier aktor Iris Storås til NTB.

Blant kvinnene mannen er dømt for å ha voldtatt en rekke ganger, er hans nå avdøde kone. I dommen slås det fast at kvinnens samliv med tiltalte kan karakteriseres som «et vedvarende terrorregime som omfatter psykisk nedbryting og fysisk vold, herunder også seksualisert vold».

I alt er mannen dømt for over 20 voldtekter av de fem kvinnene. Voldtektene skjedde over et tidsrom på seks år.

Filmet

Mannen filmet overgrepene, og filmene ble vist i retten. Filmene ble funnet i mannenes leilighet da politiet ransaket den etter at kona ble funnet død i januar i fjor.

Lagmannsretten mener at filmingen av overgrepene utgjør en særlig merbelastning for de fornærmede. Det påpekes at de i fremtiden må leve i uvisshet med hensyn til om alle filmer er funnet, eller om det er filmer på avveie.

38-åringen nektet straffskyld i begge rettsinstanser. Han mener kvinnene samtykket til det som skjedde. I dommen legges det vekt på at 38-åringen ikke har vist empati eller medfølelse.

– Han har snarere lagt skylden på de fornærmede og framstilt seg selv som et offer for krenkelser fra de fornærmedes side, heter det blant annet i dommen.

Anket

Lagmannsretten mener mannen må dømmes til forvaring fordi det er en reell fare at 38-åringen på nytt vil begå nye overgrep. De sakkyndige har konkludert med at risikoen for tilbakefall er høy.

Mannen er også dømt for besittelse av bilder som viser seksuelle overgrep mot barn.

Hans forsvarer Steinar Thomassen sier at han synes dommen er for streng.

– Det er vel norgeshistoriens strengeste overgrepsdom. Jeg har i hvert fall ikke funnet noen annen rettspraksis som er så streng. Jeg er overrasket over at lagmannsretten har kommet til at omfanget av voldtektene er større enn det tingretten la til grunn, sier Thomassen til NTB.

Han sier at hans klient er sjokkert over dommen. 38-åringen anket da også på stedet. Han kan ikke anke skyldspørsmålet.

Det er endelig avgjort. Men 38-åringen anket både straffeutmålingen, og over lovanvendelsen og saksbehandlingen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus