Sorg og generalstreik etter palestinsk fanges død

Medlemmer av den palestinske islamistbevegelsen Hamas bærer et bilde av Maisara Abu Hamdiyeh, en kreftsyk 63-åring som døde i israelsk fengsel denne uken. Hamdiyehs død har ført til ny spenning i de palestinske områdene, der det onsdag var oppfordret til generalstreik. Israelske fly har skutt raketter mot områder nord for Gaza by, men ingen mennesker kom til skade. Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix
Medlemmer av den palestinske islamistbevegelsen Hamas bærer et bilde av Maisara Abu Hamdiyeh, en kreftsyk 63-åring som døde i israelsk fengsel denne uken. Hamdiyehs død har ført til ny spenning i de palestinske områdene, der det onsdag var oppfordret til generalstreik. Israelske fly har skutt raketter mot områder nord for Gaza by, men ingen mennesker kom til skade. Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix

Palestinerne på Vestbredden og Gazastripen sørget onsdag over Maisara Abu Hamdiyeh, en kreftsyk 63-åring som døde i israelsk fengsel dagen før. Sorgen skulle markeres med generalstreik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den palestinske presidentens talsmann Nabil Abu Rudeina legger skylden for Hamdiyehs død direkte på regjeringen i Israel og kaller den et tegn på israelernes arroganse og uforsonlighet. Palestinernes statsminister Salam Fayyad krever internasjonal gransking av dødsfallet.

Mens palestinerne forberedte seg på å streike, skjøt israelske fly natt til onsdag raketter mot jorder som ligger brakk nord for Gaza by. Angrepet var et svar på at militante palestinere kvelden før avfyrte tre raketter fra Gazastripen mot det sørlige Israel.

Les også: Ser snart pengestrømmen til Palestina som håpløs

Bekymring

Ingen kom til skade i disse angrepene. Men de vekker bekymring fordi det er første gang israelerne angriper Gaza siden den åtte dager lange konfrontasjonen mellom Israel og islamistbevegelsen Hamas i november i fjor.

Krigen ble startet av Israel som en gang for alle ville ha slutt på stadige rakettangrep fra området. Etter angrepene denne uken sa israelerne at det nå er andre grupper enn Hamas, som har regjeringsmakten på Gazastripen, som står bak.

Israelerne gir likevel Hamas ansvaret for å sørge for at angrepene tar slutt.

– Vi vil sende et signal til Hamas om at vi ikke vil tåle noen angrep mot det sørlige Israel, og at all skyting vil bli besvart, sa general Yoav Mordechai til den israelske hærens radio.

Trussel

– Så vidt jeg kan skjønne, har ikke Hamas noen interesse av at situasjonen forverrer seg, tilføyde Mordechai. Hamas har tidligere forsøkt å få kontroll med grupper av salafister, ytterliggående islamister, som betraktes som en trussel mot arbeidet for stabilitet i området.

Den israelske forsvarsministeren Moshe Yaalon truet med gjengjeldelsesaksjoner også mot Syria, etter at det ble skutt mot israelske soldater på de okkuperte Golanhøydene fra syrisk side av grensen.

– Det syriske regimet er ansvarlig for hva som skjer fra denne siden, sa Yaalon.

Det var onsdag formiddag uklart om det var syriske opprørere eller regjeringssoldater som skjøt. Israelerne besvarte ilden og fikk inn et direkte treff på sitt mål, mens ingen ble såret på israelsk side, sa en militær talskvinne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus