Canadiere i Algerie var unge fra middelklassen

In Aménas, Algerie. Foto: NTB scanpix
In Aménas, Algerie. Foto: NTB scanpix

To unge menn fra engelsktalende Canada som var med på gisselaksjonen i In Aménas i Algerie i januar, var i 20-årene og fra en vanlig middelklassebakgrunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en reportasje av den canadiske TV-kanalen CBC var de to, Xristos Katsiroubas (22) og Ali Medlej, venner fra videregående skole i London, en by i Ontario ikke langt fra Toronto.

Canadisk politi har tidligere sagt at de hadde identifisert de to, men oppga ikke navnene. De var blant gisseltakerne som ble drept da algeriske styrker stormet gassanlegget til Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet.

Amerikanske og europeiske antiterrortjenester uttrykker økende bekymring for antallet engelsktalende unge menn som reiser til farlige land som Pakistan, Syria, Somalia og Jemen for å få trening eller slåss med militante grupper som al-Qaida.

De frykter at mange av dem kan komme tilbake til sine hjemland, godt motivert og med god opplæring, og utføre terrorangrep eller attentater.

Les også: Dramatiske timer under terrorangrepet i In Aménas

Gresk bakgrunn

CBCs reportasje siterer politikilder som forteller at Katsiroubas vokste opp i et møblert middelklassehjem med svømmebasseng og konverterte fra sin greskortodokse tro til islam.

Politiet mener at han var angriperen som overlevende beskrev som en lyshåret mann som snakket engelsk med amerikansk aksent.

Terroreksperten Christian Leuprecht mener de to ser ut til å ha blitt radikalisert av seg selv, uten å ha sluttet seg til noen militant gruppe i Canada.

– Det meste av virksomheten deres i Canada ville være helt lovlig. Derfor er slike tilfeller vanskelig å oppdage, enda vanskeligere å hindre og enda mye vanskeligere å rettsforfølge, sier Leuprecht.

CBC sier at de to hadde følge med to andre da de forlot Canada i fjor, og at den canadiske sikkerhetstjenesten ikke hadde dem under oppsikt.

Felles problem

Canadas utenriksminister John Baird sier at land som USA, Sverige og Storbritannia sliter med det samme problemet.

Den canadiske sikkerhetstjenesten CSIS kjenner til flere titall canadiere i 20-årene som har reist eller prøvd å reise ut av landet for å ta del i terrorrelatert virksomhet, opplyste tjenestens direktør til en komité i Parlamentet i februar.

I USA blir det opplyst at mellom 20 og 30 amerikanske statsborgere eller folk bosatt i USA har kontakt med al-Shabaab i Somalia. En mindre gruppe briter, noen av somalisk bakgrunn, er også involvert med den al-Qaida-tilknyttede gruppa.

Andre briter har reist til Libya etter at Gaddafi ble styrtet for å få opplæring hos militante grupper.

Men amerikanske og europeiske kilder sier at gisselaksjonen i Algerie er første gang at engelsktalende rekrutter har slåss sammen med grupper i det fransktalende Afrika.

Et annet hett område for radikaliserte ungdommer i dag er Syria. Trolig kan det være så mange som 70 eller 80 personer fra Storbritannia som kjemper sammen med al-Nusra-gruppen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus