Valgkampen i gang i Venezuela

Venezuelas opposisjonsleder Henrique Capriles hilser sine tilhengere på et valgmøte foran valget i Venezuela 14. april. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix
Venezuelas opposisjonsleder Henrique Capriles hilser sine tilhengere på et valgmøte foran valget i Venezuela 14. april. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix

Hugo Chávez' utpekte arvtaker Nicolás Maduro foretok tirsdag en regelrett pilegrimsferd til Chávez' fødeby for å innlede valgkampen foran valget om to uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi betrakter Chávez som vår far. Han satte sitt merke på våre liv, og det er derfor vi er kommet hit for å avlegge ed i hans fødeby om at vi aldri skal svikte ham, sa Maduro under besøket i landsbyen Sabaneta vest i landet.

Mens Maduro appellerte til Chávez' minne, reiste opposisjonslederen Henrique Capriles østover for å drive valgkamp i delstaten Monagas.

Begge kandidatene har lovet å besøke alle Venezuelas 23 delstater i løpet av den ti dager lange valgkampen som tegner til å bli et fargerikt oppgjør.

Fornærmelser

De to rivalene har allerede utvekslet personangrep og fornærmelser i ukene som er gått siden Chávez døde av kreft 5. mars, og landet er dypt splittet mellom dem som vil fortsette Chávez' linje og dem som håper på endring.

Maduro, den 50 år gamle tidligere bussjåføren og utenriksministeren som er fungerende president, ble møtt av tusener av tilhengere da han besøkte Chávez-familiens hjem, som nå er lokalt hovedkvarter for sosialistpartiet PSUV.

Han klemte og hilste på skarer av støttespillere mens han kjørte rundt i Sabaneta i en rød Jeep.

I skyggen av mangotrærne i hagen til Chávez' barndomshjem spilte lokale musikere den typiske llanero-musikken som var en inspirasjon for Chávez' ideer og taler, mens Maduro sang med.

Tosifret ledelse

Maduro har en ledelse på et tosifret antall prosentpoeng over Capriles, i stor grad takket være sympatibølgen etter Chávez' bortgang.

Den døde presidenten nøt enorm popularitet blant Venezuelas fattige, som sto i kilometerlange køer for å passere forbi hans båre..

Chávez innførte gratis helsetjenester og subsidierte matprogrammer til fattige områder, slik at fattigdommen i landet ble kraftig redusert.

Men opposisjonen peker på enorm kriminalitet, høy inflasjon og mangel på basisvarer som bevis for at hans autoritære politikk er mislykket.

Bød på motstand

Capriles, som er guvernør i delstaten Miranda, er den første opposisjonskandidaten som har greid å gi Chávez alvorlig motstand ved valg. Ved presidentvalget i fjor fikk han 44 prosent mot Chávez' 55 prosent.

Han går inn for å gi næringslivet lettere forhold og omgjøre en del av nasjonaliseringene som er foretatt i de 14 årene Chávez har styrt, samtidig som han lover å beholde velferdsprosjektene som er bygd opp av Chávez.

– Med Henrique Capriles vil alle venezuelanere etter 14. april tjene mer, spise bedre og sove i fred, sa Capriles' valgkampleder Carlos Ocariz ved åpningen av opposisjonens valgkamp i Caracas.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus