Kritiserer nachspiel-beskrivelse av Borten Moe

AVSLØRENDE: En kommende uautorisert biografi om Ola Borten Moe, «Portrett av en pløyboy», innledes med detaljerte beskrivelser fra et nachspiel. (Foto: NTB scanpix)
AVSLØRENDE: En kommende uautorisert biografi om Ola Borten Moe, «Portrett av en pløyboy», innledes med detaljerte beskrivelser fra et nachspiel. (Foto: NTB scanpix)

Elisabeth Skarsbø Moen får kritikk fra sine egne for å ha skrevet om et nachspiel hun deltok på sammen med olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG-redaktør Skarsbø Moens kommende uautoriserte biografi om Borten Moe «Portrett av en pløyboy» innledes med detaljerte beskrivelser fra et nachspiel der Skarsbø Moen deltok sammen med Borten Moe og hans tidligere politiske rådgiver Ivar Vigdenes.

På nachspielet skal det ha blitt foreslått å lage badstustemning på badet ved å sette på tørketrommelen og dusjen.

«Det er slike ting mine mest kreative kompiser hjemme i Fræna kunne ha funnet på. Men dette var ikke mine kompiser. Det var Norges olje- og energiminister, og akkurat nå sto han foran meg uten Borten-familiens adelsmerke: trusa», skriver Skarsbø Moen i boka.

Hendelsen skal ha ført til at det likevel ikke ble noe samarbeid mellom Borten Moe og Skarsbø Moen om boka.

I NRKs debattprogram Aktuelt tirsdag sa Skarsbø Moen at hun syntes nachspielbeskrivelsene var viktige for å vise det hun mener er svært dårlig dømmekraft av en sittende statsråd. Hun får imidlertid ikke støtte fra kollegaer i pressen.

– Spekulativt og moralistisk

Harald Stanghelle, Aftenpostens politiske redaktør og styreleder i Norsk Redaktørforening, mener Skarsbø Moen har gått over streken. Han kaller beskrivelsen av nachspielet for «pirrende, spekulativt og moralistisk».

Stanghelle mener episoden aldri kunne ha stått på trykk i en avis.

– I en avis ville dette utelukkende vært spekulativt, men vi har nå sett flere eksempler på at ting som ville blitt felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU), har kommet på trykk i bokform, fordi det kommer i en bredere sammenheng, sier Stanghelle.

Heller ikke NRKs politiske kommentator Trine Eilertsen eller Nationens politiske redaktør Pernille Huseby støtter publiseringen av nachspielhistorien. Huseby sier hun mener det er unødvendig at offentligheten får vite om episoden, og sier hun tror den vil gjøre at Sp slår ring om Borten Moe.

– De vil si at dette er et skritt langt over grensen, sier Huseby.

Ifølge Senterpartiets pressevakt ønsket Borten Moe tirsdag kveld ikke å kommentere saken.

– Trusler

Det betente forholdet mellom Sp-leder Liv Signe Navarsete og partiets nestleder Ola Borten Moe vies mye plass i boka «Portrett av en pløyboy». Forholdet beskrives som «uten tillit, preget av sterke følelser og mistenksomhet», ifølge NRK.

– Kommunikasjonen dem imellom, som jeg har fått innsikt i, er preget av rene trusler mot hverandre når de har vært som mest uenig i, sier Skarsbø Moen.

Liv Signe Navarsete ønsket heller ikke å kommentere saken tirsdag kveld.

Forfatteren sier det først og fremst er anonyme kilder i boken, og det er et valg hun har gjort for å få fram historier som ellers ikke ville ha blitt fortalt.

– Men det er gode, anonyme kilder. Det er en svært anstrengt og betent stemning i dette partiet, og det er mange som er villige til å snakke nå, sier hun.

Hun mener det som først og fremst karakteriserer Borten Moe som politiker, er et driv etter makt, noe som gjør at han skifter syn alt etter hvor han kan få innflytelse og makt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus