Kypros' finansminister trekker seg

TREKKER SEG: Kypros' finansminister Michalis Sarris kunngjorde tirsdag at han går av. Samme dag innledet Kypros en gransking av årsakene til at skatteparadiset havnet i økonomisk kriske. (Foto: Reuters)
TREKKER SEG: Kypros' finansminister Michalis Sarris kunngjorde tirsdag at han går av. Samme dag innledet Kypros en gransking av årsakene til at skatteparadiset havnet i økonomisk kriske. (Foto: Reuters)

Kypros' finansminister Michalis Sarris går av som følge av en gransking av årsakene til bankkrisen i skatteparadiset. Ingen vil bli spart i granskingen, advarer president Nikos Anastasiades.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Kypros-krisen

* Som følge av en overdimensjonert finanssektor som ble hardt rammet av Hellas-krisen, var Kypros nær bankkollaps og en uttreden fra eurosamarbeidet.

* Som det femte landet i eurosonen ble kypriotene innvilget kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF). Lånet er på 10 milliarder euro.

* For at ikke den kypriotiske gjelden skal bli for stor, må Kypros selv stille med 5,8 milliarder euro. Banksektoren overhales kraftig, skattene økes, og Nikosia skal gjennomføre privatisering.

* Banken Laiki legges ned. Innskudd innenfor bankinnskuddsgarantien på 100.000 euro flyttes over i storbanken Bank of Cyprus (BoC) for å danne en «god bank».

* Innskudd over 100.000 i Laiki plasseres i en «dårlig bank», og kontoinnehaverne må regne med store tap, kanskje opp mot 100 prosent.

* Innskudd over 100.000 i BoC fryses og blir også gjenstand for vesentlige tap beregnet til alt fra 30 og 60 prosent i arbeidet med å restrukturere banken.

(Kilder: AFP, Financial Times)

Sarris forklarer selv at han går av fordi han vil måtte samarbeide med undersøkelseskommisjonen av dommere som skal granske Laiki Bank. Laiki Banks sammenbrudd var en viktig årsak til finanskrisen på Kypros, og Sarris var styreformann for banken store deler av fjoråret.

Kypros' president Nikos Anastasiades sier han «med sorg» har godkjent finansministerens avskjedssøknad. Men han varsler samtidig at ingen vil bli spart i granskingen som nå er på trappene.

Den juridisk granskingen ble innledet av myndighetene tirsdag.

Sarris blir erstattet som finansminister av Haris Georgiades, som til nå har vært arbeidsminister.

«Ingen blir spart»

Krisen på Kypros skyldes både indre og ytre faktorer, fastslo Anastasiades da han tok den nye granskingskommisjonen i ed tirsdag. Kommisjonen skal klarlegge hvordan landet havnet i det økonomiske uføret som til slutt gjorde det nødvendig med en krisepakke fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

– Handling – og mangel på handling – hos dem med fullmakt til å styre økonomien og banksystemet, har brakt landet på randen av konkurs, oppløsning av én av dets største banker og milliardtap gjennom en reduksjon av verdien på innskudd, sa presidenten.

Ifølge Anastasiades vil ikke engang han selv gå fri fra kommisjonens kritiske søkelys. Tvert imot skal kommisjonen ifølge ham legge ekstra stor vekt på granskingen av presidenten og hans familie.

Les også: Norsk riggselskap kan tape stort på Kypros

Presidentens familie i søkelyset

En kypriotisk fjernsynskanal offentliggjorde nylig en liste med 100 personer og virksomheter som skal ha ført penger ut av landet før redningspakken for kypriotiske banker trådte i kraft.

Blant navnene på listen er selskapet Loutsios & Sons, hvor Anastasiades' svigersønn er medeier. Dette selskapet skal ha overført 21 millioner euro fra Laiki til en bank i London uken før redningspakken trådte i kraft.

Anastasiades avviser på sin side det hele som en svertekampanje.

– Dette er utelukkende et forsøk på å trekke oppmerksomheten vekk fra dem som har ansvaret for denne krisen, sier han ifølge avisa The Guardian.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus