Stor snøskredfare i nord

Oversiktsbilde over Skaland i Berg kommune torsdag formiddag. Tre menn i 30-årene fra Skaland er trolig omkommet i et snøskred som gikk da de var på skutertur i Tromdalen på Senja tirsdag i forrige uke. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Oversiktsbilde over Skaland i Berg kommune torsdag formiddag. Tre menn i 30-årene fra Skaland er trolig omkommet i et snøskred som gikk da de var på skutertur i Tromdalen på Senja tirsdag i forrige uke. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Faregrad 4 tirsdag og onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er stor snøskredfare i Troms og Finnmark. Litt varierende i deler av områdene, men alle steder har opp mot faregrad 4 i dag og i morgen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Tromsø, Jon Austerheim, til ABC Nyheter.

Skalaen går fra 1-5. Faregrad 4 betyr «stor snøskredfare».

Se detaljer hos varsom.no

– Vårt råd er å unngå skredfarlig terreng, sier Austerheim.

– Været er sterkt varierende. Stort sett nordvestlig vind, med en del snøbyger. Lengst sørover i Nordland kommer det mildvær med perioder med nedbør i form av regn i lavlandet. Dette vil gi skredfare der, også med faregrad fire.

En rekke veier er stengt på grunn av skred og skredfare i Troms, og det kan bli aktuelt å evakuere folk på Senja på grunn av fare for nye skred.

Tirsdag ettermiddag er skredeksperter på befaring i flere boligområder på Senja sammen med politiet og folk fra kommunen. Ifølge avdelingsleder Ulrik Domaas i naturskadeavdelingen i Norges Geotekniske Institutt (NGI) blir det trolig ikke klart før tirsdag kveld om noen må ut av husene sine.

– Snøskredfaren er fortsatt stor, jeg fikk nettopp melding om et nytt skred i Steinfjorden, sier Domaas til NTB ved 13-tiden.

Såkalte polare lavtrykk gjør været svært uforutsigbart. Lavtrykkene er små, men kraftige og dannes plutselig utenfor kysten av Nord-Norge.

– Det er vanskelig å forutse hvor de vil treffe. Noen steder blir det mye nedbør og vind, andre steder mindre nedbør, men sterk vind, sier Domaas.

Uværet rammer i størst grad Tromsø, Lofoten, Vesterålen og Harstad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus