Nord-Korea vil gjenåpne atomreaktor

Nord-Koreas leder Kim Jong-un under et møte i kommunistpartiets sentralkomité søndag. Der ble det besluttet at Nord-Koreas atomvåpenarsenal skal styrkes. Foto: Reuters / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un under et møte i kommunistpartiets sentralkomité søndag. Der ble det besluttet at Nord-Koreas atomvåpenarsenal skal styrkes. Foto: Reuters / NTB scanpix

Nord-Korea vil starte opp igjen sitt omstridte atomanlegg i Yongbyon, ifølge landets nyhetsbyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anlegget ble stengt i 2007 som en del av en internasjonal avtale om landets atomprogram.

En talsmann for nyhetsbyrået KCNA sier at atomanlegget kan brukes til både sivile og militære formål. Ifølge talsmannen skal driften ved atomanleggene startes opp for å «styrke landets atomarsenal både i kvalitet og kvantitet».

Anlegget har både en atomreaktor og et anlegg for anriking av uran.

– Det betyr at landet kan produsere mer plutonium slik at de kan øke sitt arsenal av atomvåpen, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NRK.

Det er antatt at Nord-Korea i dag har nok plutonium til mellom fire og åtte atombomber.

Les også: Sør-Korea klar for kraftig reaksjon mot Nord-Korea

Økt spenning

De siste ukene har spenningene økt mellom Nord-Korea på den ene siden og Sør-Korea og USA på den andre. Nord-Korea har truet både USA og Sør-Korea med krig etter at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene som svar på en ny atomprøvesprengning.

Nord-Korea har de siste ukene kuttet de direkte telefonlinjene med Sør-Korea og truet med å stenge en industrisone der sørkoreanske bedrifter har fabrikker. De har også satt sine raketter i full beredskap og har kunngjort at det nå hersker krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Nord-Korea har også framsatt flere trusler om angrep på amerikanske baser i Stillehavet, mens USA har trappet opp beredskapen. Natt til tirsdag ble ytterligere et marinefartøy utplassert ved kysten av Sør-Korea.

Les også: Nord-Korea truer med å styrke atomvåpenarsenalet

Dempet retorikk?

I en tale som Nord-Koreas leder Kim Jong-un holdt lørdag, framholdt han at atomvåpen er et viktig middel for å avskrekke mulige angripere.

I talen, der han ifølge Reuters så ut til å dempe sin tidligere krigerske retorikk noe, understreket Kim også at gjenstartingen av atomanleggene gjøres for å styrke utviklingen i Nord-Korea.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus