Israel starter oljeleting på Golanhøydene

Israelske soldater patruljerer på Golanhøydene, som ble okkupert fra Syria i 1967. Nå åpner Israel for oljeboring i området, noe som vekker sterke reaksjoner. Foto: Reuters / NTB scanpix
Israelske soldater patruljerer på Golanhøydene, som ble okkupert fra Syria i 1967. Nå åpner Israel for oljeboring i området, noe som vekker sterke reaksjoner. Foto: Reuters / NTB scanpix

Israel åpner for oljeutvinning på Golanhøydene, som landet okkuperte fra Syria i 1967. Det er neppe et godt bidrag til snarlig fred i regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

* 1.200 kvadratkilometer stort høydedrag sørvest i Syria.

* Har vært okkupert av Israel siden 1967.

* Israel har etablert drøyt 30 bosetninger i området, der det nå bor rundt 20.000 bosettere.

* Det bor også rundt 20.000 syriske drusere i det okkuperte området, og så å si alle har takket nei til israelsk statsborgerskap.

* Syria forsøkte å gjenerobre Golanhøydene i 1973.

* Året etter ble det inngått en våpenhvile, men fredsforhandlinger mellom Israel og Syria har ikke ført fram.

* Israel utstedte nylig lisens for oljeleting i et nærmere 400 kvadratmeter stort område sør på Golanhøydene.

Den israelske regjeringen utstedte nylig letelisens til Genie Energy, et amerikansk-israelsk olje- og gasselskap der Effie Eitam er president.

– Israel gjør nå det samme på Golanhøydene som de har gjort på Vestbredden. De tar seg til rette og skaper fakta på bakken for å gjøre det umulig å gå tilbake til grensene fra 1967, sier Midtøsten-forsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) i Bergen til NTB.

Les også: Falklendere kan bli rikere enn nordmenn

Mektige bakmenn

Effie Eitam har en omstridt fortid som general i Israel og har vært gransket for krigsforbrytelser. Etter militærkarrieren sluttet han seg til Det nasjonale religiøse partiet og ble statsråd.

Han bor selv i bosetningen Nov i leteområdet sør på Golanhøydene, og han har vakt oppsikt ved å omtale Israels arabiske befolkning som en «kreftsvulst» som må fjernes. Han har også tatt til orde for å likvidere palestinske ledere og fordrive palestinerne fra Vestbredden.

På lista over Genie Energys eiere og rådgivere finner man både USAs tidligere visepresident Dick Cheney, mediemogulen Robert Murdoch og overhodet for den velstående Rothschild-familien, baron Jacob Rothschild.

Les også: Obama på besøk i Israel

Sterke reaksjoner

Israelsk oljeutvinning på Golanhøydene vil skape sterke reaksjoner både i regionen og internasjonalt.

Verdenssamfunnet anerkjenner ikke Israels okkupasjon av området, som fram til 1967 var en del av Syria. De israelske bosetningene er derfor ulovlige.

Syrias utenriksminister Walid al-Muallem har alt sendt en klage til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, der han viser til at beslutningen om å starte leteboring er en «fortsettelse av okkupasjonen» og et «grovt brudd» på Sikkerhetsrådets resolusjoner.

Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA går enda lenger og anklager Israel for «å stjele olje» fra Syria.

Les også: Israel betaler erstatning etter angrepet på Mavi Marmara

Rabin satte stopper

Israel vet hvor omstridt det vil være å starte oljeutvinning på okkupert område og har tidligere lagt planene på is.

Det statlige selskapet Israel Oil Exploration fikk på 1990-tallet legelisens på Golanhøydene. Men statsminister Yitzhak Rabin satte raskt en stopper for det i håp om å kunne forhandle fram en fredsavtale med Syria.

Da Benjamin Netanyahu fikk regjeringsmakt i 1996, kunngjorde han at leteboringen ville bli gjenopptatt. Det skjedde aldri.

Nå er Netanyahu tilbake i statsministerstolen, og i februar utstedte energiminister Uzi Landau i all stillhet en ny legelisens for området.

– Betydelige mengder

Genie Energy så ingen grunn til å holde beslutningen hemmelig og sendte ut pressemelding om at de har fått grønt lys til å letebore i et nærmere 400 kvadratkilometer stort område sør på Golanhøydene.

– Området kan inneholde betydelige mengder av konvensjonell olje og gass, het det i pressemeldingen.

Genie Energy er et datterselskap av det amerikanske IDT-konsernet, der Howard Jonas sitter på toppen.

Jonas har tidligere bidratt både til statsminister Benjamin Netanyahus og energiminister Uzi Landaus valgkamp, påpeker den israelske storavisen Yedioth Ahronoth.

Valgkampbidrag

Flere israelske og internasjonale medier har omtalt de kontroversielle oljeplanene og påpekt hvilke følger dette kan få i det eksplosive området.

På syrisk side av Golanhøydene kjemper opprørere med regjeringsstyrker om kontrollen, og dersom det skulle bli regimeskifte i Damaskus vil ikke de nye makthaverne være mildere innstilt til Israels okkupasjon.

– Tvert imot. Israel ser for seg mange år med ustabilitet i Syria og et maktvakuum som gjør at militante islamistgrupper får fotfeste og anledning til å operere, sier Selvik.

– Israelerne ønsker derfor nå mer enn noensinne å beholde Golanhøydene som en sikkerhetsbuffer, tror han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus