Sør-Korea klar for kraftig reaksjon mot Nord-Korea

KRASS TONE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un under et møte i kommunistpartiets sentralkomité søndag. Der ble det besluttet at Nord-Koreas atomvåpenarsenal skal styrkes. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
KRASS TONE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un under et møte i kommunistpartiets sentralkomité søndag. Der ble det besluttet at Nord-Koreas atomvåpenarsenal skal styrkes. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Sør-Koreas president Park Geun-hye lover et kraftig og raskt militært svar på enhver nordkoreansk provokasjon, uansett politiske konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi bør sørge for et sterkt og umiddelbart svar uten å ta andre politiske hensyn dersom det kommer en provokasjon mot vårt folk, sa Park Geun-hye til forsvarsministeren og andre tjenestemenn under et møte mandag.

Den klare advarselen fra Park kommer etter at Nord-Korea i helgen sa at det nå råder krigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea. Nordkoreanerne advarte samtidig nabolandet i sør og amerikanske myndigheter om at enhver provokasjon kan utløse atomkrig.

Skarpere tone

Konservative Park tok under presidentvalgkampen til orde for en forsiktig tilnærming for å bedre forholdet til Nord-Korea. Men siden hun tok over som president i februar, har hun måttet ty til langt skarpere ordbruk.

Sørkoreanske myndigheter er også blitt kritisert for å ha vært for tilbakeholdne i sin respons mot naboen i nord i 2010.

Da utløste en sørkoreansk militærøvelse på øya Yeonpyeong et artilleriangrep fra nord, som Sør-Korea besvarte med beskytning. To sørkoreanske marinesoldater og to sivile ble drept i det som ble kalt den mest alvorlige hendelsen mellom de to nabolandene siden Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet.

Prøvesprengning

Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea er blitt stadig mer spent siden Nord-Korea i februar gjennomførte sin tredje atomprøvesprengning.

Søndag gikk nordkoreanske myndigheter inn for å styrke sitt atomvåpenarsenal og lovfeste landets rett til å ha slike våpen. Samme dag sendte USA to kampfly med såkalte stealth-egenskaper, som gjør dem vanskelige å oppdage på radar, til Sør-Korea for bruk i felles militærøvelser.

Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden Koreakrigen. Den endte med en våpenhvile, men det ble aldri undertegnet noen fredsavtale.

I mars kunngjorde regimet i Pyongyang at de opphevet våpenhvileavtalen, i protest mot at Sør-Korea og USA innledet en felles militærøvelse og mot at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

Møte i nasjonalforsamlingen

På grunn av den skjerpede krigsretorikken Nord-Korea har tatt i bruk den siste tiden, følger verdenssamfunnet nøye med på politiske endringer innad i landet.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un samlet mandag nasjonalforsamlingen, men agendaen er i stor grad ukjent for omverden, skriver nyhetsbyrået AP. Forsamlingen, som helt og holdent er dominert av kommunistpartiet, godkjenner i praksis bare beslutninger som allerede er tatt.

Representantene treffes under normale omstendigheter én gang hver vår. Kim innkalte imidlertid også til et møte i september i fjor – et tegn på at han ønsker å styre landet noe annerledes enn sin far, avdøde Kim Jong-il.

Ny statsminister

Under mandagens møte ble den tidligere nordkoreanske statsministeren Pak Pong-ju gjeninnsatt i stillingen. Pak ble sparket i 2007 fordi han ikke lyktes med å innføre økonomiske reformer.

Pak erstatter Choe Yong-rim, som har vært statsminister siden juni 2010.

Utnevnelsen av Pak i 2003 ble ansett som et forsøk på å bedre økonomien i et av verdens fattigste land.

Det antas at over 2 millioner mennesker har sultet i hjel i Nord-Korea siden 1990-tallet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus