RØDE KORS:

950 skader og 300 henteoppdrag

Mange har fått hjelp av frivillige fra Røde Kors i en påske som har kunnet by på strålende forhold mange steder i landet. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Mange har fått hjelp av frivillige fra Røde Kors i en påske som har kunnet by på strålende forhold mange steder i landet. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Så langt i påsken har Røde Kors vært ute på 300 henteoppdrag, en dobling siden 2007. I tillegg har de behandlet 950 skader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved henteoppdrag henter Røde Kors-frivillige syke og skadde ned fra fjellet til ambulanse eller legevakt.

– Dette viser hvor viktig den frivillige påskeberedskapen er for transport av skadde og syke i fjellet, sier vaktleder Lars-Otto Laukvik på Røde Kors Informasjonssentral på Gol.

Les også: Nok en travel påskedag for Røde Kors

Nærmer seg 1.000 skader

– Søndag har våre folk behandlet 100 skader, og vi er dermed oppe i 950 skader så langt denne påsken, forteller Laukvik.

Rundt 250 sårskader og drøyt 450 brudd og forstuinger er noe høyere enn normalen de siste ti årene. Hardt føre og folk som ikke behersker utstyret får skylden for mange av skadene.

Les også: Strålende påskevær gir de frivillige mye arbeid

Været er det derimot liten grunn til å skylde på.

– I store deler av landet har vi hatt den flotteste påsken i manns minne, og det har medført stor utfart. Det er all grunn til å være fornøyd med folks evne til å ta forbehold i fjellet. Vi opplever generelt at folk har vært flinke til å ta sikkerhetshensyn, både i anlegg og ute i terrenget, forklarer vaktlederen.

Elleve skred

Samtidig er det nok mange som vil huske påsken 2013 som en svært skredutsatt ferieuke. Særlig i Nord-Norge har skredfaren vært stor, og den vil fortsette å være på nivå 3 eller 4 i det som står igjen av høytiden, ifølge Varsom.no.

Les også: Mange skadd i løypene skjærtorsdag

Røde Kors' generalsekretær Sven Mollekleiv sier til TV 2 at det har vært 11 snøskred denne påsken. På Senja har forholdene gjort det for farlig å gå inn og søke etter tre menn som mistet livet da de ble fanget av snømassene tirsdag.

Personvernpolicy