Paven ba for fred i sin første påsketale

Pave Frans framsa sin bønn for rundt 250.000 mennesker på Petersplassen. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pave Frans ba for en politisk løsning i Syria og for forening på den koreanske halvøya da han holdt sin første påsketale for en stor hærskare på Petersplassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Den katolske kirke

* Verdens største trossamfunn. 1,196 milliarder mennesker (2011), eller 17,5 prosent av menneskeheten, er medlem av kirken.

* Den største av kristendommens tre hovedgrener. De andre er Den ortodokse kirke, som Den katolske kirke brøt med i 1054, og de protestantiske kirkene, som brøt med Den katolske kirke etter reformasjonen på 1500-tallet.

* Omfatter den latinske kirke og 22 østlige kirkesamfunn.

* I Norge har kirken rundt 85.000 medlemmer (2011) fordelt på 35 menigheter og tre bispedømmer/stift. 24 ordenssamfunn er representert her i landet.

* Ledes av paven, biskopen av Roma, som katolikkene anser for å være direkte etterfølger av apostelen Peter.

* Paven utnevner kirkens biskoper og kardinalene, som er pavens rådgivere og velger ny pave.

(Kilde: katolsk.no, Wikipedia)

– Hvor mye blod må spilles, og hvor mye lidelse må til før vi kan få en løsning på konflikten? spurte den nyinnsatte paven om den blodige borgerkrigen i Syria.

Også på den koreanske halvøy må det søkes fred, forkynte han.

– Man må overvinne uenighetene, og en fornyet forsoningsånd må dyrkes, sa pave Frans, dagen etter at Nord-Korea nok en gang trappet opp krigsretorikken mot sin nabo i sør.

«Pavemobil»

Første påskedag regnes som den helligste dagen i den kristne kalender og markerer at Jesus, Guds sønn, sto opp fra de døde.

Paven holder hver påskemorgen en tale til «Urbi et Orbi» – byen og verden – fra balkongen på Peterskirken, det samme stedet hvor pave Frans gjorde sin første offentlige opptreden etter at han ble valgt til pave 13. mars.

Les også: Pave Frans vasket føtter i ungdomsfengsel

Latin-Amerikas første pave ba også en bønn for gisler i Nigeria og benyttet anledningen til å fordømme menneskehandel som «den mest utbredte formen for slaveri i det 21 århundre».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anslagsvis 250.000 mennesker fra hele verden hadde samlet seg på Petersplassen for å høre paven tale.

Pave Frans kjørte også rundt på selve plassen i sin åpne «pavemobil» for å kysse småbarn og hilse på og vinke til den jublende folkemassen.

– Tre frem!

Under nattgudstjenesten påskevigilien i Peterskirken natt til første påskedag oppfordret paven ikke-troende og katolikker som har forlatt sin tro, til å tre frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han vil ta deg imot med åpne armer, sa den 76 år gamle argentineren.

– La oss ikke lukke hjertene våre. La oss ikke miste vår tiltro, la oss aldri gi opp, for det er ingen situasjoner som Gud ikke kan endre, la han til.

Den katolske kirken sliter med økende sekularisering, spesielt i Europa hvor stadig færre går i kirken.

Les også: Paven ber for miljøet og de svakeste

Invitasjon fra Jerusalem

I Jerusalem sendte patriark Fouad Twal en spesiell hilsen til pave Frans første påskedag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg fornyer min invitasjon til alle pilegrimer i hele verden til å komme til det hellige land, og spesielt til vår pave Frans, som er høyst velkommen, sa Twal i sin preken i Den hellige gravs kirke.

I prekenen tok Twal også opp lidelsene i Syria, og han ba for en løsning på konflikten mellom Israel og Palestina.

Les også: Argentinerne jubler for sin nye pave

– Jeg ber verdenssamfunnet om å ta et skritt videre fra taler og besøk og fatte konkrete og effektive beslutninger for å finne en balansert og rettferdig løsning på det palestinske spørsmålet, som ligger i hjertet av alle konflikter i Midtøsten, sa Twal, som selv stammer fra Jordan.