FN-forhandlingene om våpenavtale brøt sammen

Forsøket på å få i stand en internasjonal våpenhandel strandet i FN torsdag, men alt håp om en avtale er ikke ute. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Forsøket på å få i stand en internasjonal våpenhandel strandet i FN torsdag, men alt håp om en avtale er ikke ute. Foto: Reuters / NTB scanpix.

FN-forhandlingene om en ny internasjonal våpenhandelsavtale, som det har vært arbeidet med i over ti år, har brutt sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke oppnådd konsensus om denne teksten, konstaterte konferansens formann, Australias FN-ambassadør Peter Woolcott, torsdag kveld.

Flere norske organisasjoner fulgte forhandlingene i New York, som strandet da Iran, Syria og Nord-Korea satte ned foten.

– Vi er veldig skuffet over at avtalen ikke ble vedtatt i dag. En slik avtale er helt avgjørende i kampen for å bekjempe brudd på menneskerettighetene og redusere humanitære lidelser og overgrep mot sivile rundt i verden, sier Tor Kristian Birkeland i Kirkelig Fredsplattform.

– Politisk manipulert

Avtaleteksten er «politisk manipulert av store våpeneksportører», mente Nord-Koreas utsending til konferansen.

Les også: 2000 dør hver dag

Irans FN-ambassadør Mohammed Khazaee karakteriserte avtaleteksten som «diskriminerende».

– Iran tok ledelsen og ble fulgt av Nord-Korea og Syria. Det er tydelig at de hadde koordinert dette seg imellom, forteller Hilde Wallacher, humanitær rådgiver i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Historisk

Avtalen ville vært historisk fordi det er første gang våpenhandel underordnes internasjonale menneskerettigheter og humanitær rett.

– Det er skuffende at avtalen ikke ble vedtatt i dag. Dette er en avgjørende avtale som er et steg i riktig retning for å minimere tap av sivile, sier Nora Hansteen i Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS.

– Hittil har statene aldri trengt å forholde seg til verken menneskerettigheter eller internasjonal humanitær rett når de eksporter våpen, ammunisjon eller deler og komponenter, sier Fredrik Løkting Hasselberg i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker.

Les også: Obama manipulert i ny kampanjevideo

Ny sjanse

Alt håp om en avtale er imidlertid ikke ute, og ballen spilles nå over til FNs hovedforsamling der den kommer på bordet 2. april.

– Der vil den måtte ha to tredels flertall for å bli vedtatt. På konferansen var det nødvendig med konsensus, sier Wallacher.

– Vi skal ikke glemme at et stort flertall av verdens stater faktisk ønsket å få på plass en avtale, faktisk helst en enda sterkere avtale enn den som nå ble blokkert. Disse statene vil forhåpentligvis jobbe hardt for å sikre at avtalen vedtas i hovedforsamlingen, sier Hannah Eline Ander i Norges Fredslag.

Les også: EU-land solgte våpen til Hellas for 8 milliarder kroner på ett år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus