Økt aktivitet ved rakettbaser i Nord-Korea

Nord-Korea truer på nytt med rakettangrep mot amerikanske og sørkoreanske mål, og det ble fredag meldt om økt aktivitet ved nordkoreanske rakettbaser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA sendte torsdag to B-2 bombefly på patrulje over Sør-Korea for å vise Nord-Korea at beredskapen er på topp.

Flyene slapp inaktive bomber over et sørkoreansk treningsområde nær grensa til Nord-Korea, og reaksjonene fra Pyongyang lot ikke vente på seg.

Nord-Koreas leder Kim Jong Un beordret klargjøring av landets strategiske raketter, og Yonhap meldte kort tid etter om økt aktivitet ved de nordkoreanske rakettbasene.

Les også: Truer med full krig

– Det er nylig registrert en kraftig økning i bevegelsene til kjøretøy og soldater ved Nord-Koreas baser for mellomdistanse- og langdistanseraketter, opplyser en militær kilde til det sørkoreanske nyhetsbyrået.

Umiddelbare reaksjoner

Reaksjonene fra verdens stormakter lot ikke vente lenge på seg.

Kina ba fredag om en «felles innsats» for å redusere spenningen på den koreanske halvøya.

– Vi ber alle relevante parter om en felles innsats for å snu denne spente situasjonen, sier Hong Lei, talsmann for den kinesiske utenriksministeren.

Kina er Nord-Koreas eneste store allierte, og landets største handelspartner. Siden Nord-Korea gjennomførte en atomprøvesprengning i februar, har Kina gjentatte ganger gjort lignende appeller.

Les også: FN-kommisjon skal granske Nord-Korea

Samtidig uttalte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at økt militær aktivitet ved Nord-Korea kan føre til at situasjonen på halvøya kommer ut av kontroll, og kom med dette med implisitt kritikk av de amerikanske bombeflyenes patruljering.

Lekket bilder

Statlige medier i Nord-Korea viste fredag bilder som viser planer for angrep på det amerikanske fastlandet, i tillegg til detaljer som skal vise Nord-Koreas militære styrke.

Bildene ble offentliggjort av det Nord-Koreanske nyhetsbyrået KCNA, og viste landets leder Kim Jong-un som sitter ved pult i det som tilsynelatende er et militært operasjonsrom.

På skiltet i bakgrunnen står det på koreansk «Planer for å angripe USA» ifølge koreanere som har oversatt teksten for ABC Nyheter.

– Jeg tror ikke dette var en tabbe. Jeg tror bildene ble gjort offentlige med vilje, trolig for å forvrenge fakta om Nord-Koreas militære makt, sier en tjenestemann.

Eksperter er enige om at Nord-Korea trolig er flere år unna å ha utviklet raketter som har rekkevidde nok til å treffe USA.

Personvernpolicy