Israel betaler erstatning etter angrepet på Mavi Marmara

Statsminister Benjamin Netanyahu beklaget før helga angrepet som for snart tre år siden kostet ni tyrkiske aktivister livet. Nå vil Israel betale erstatning. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Statsminister Benjamin Netanyahu beklaget før helga angrepet som for snart tre år siden kostet ni tyrkiske aktivister livet. Nå vil Israel betale erstatning. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Israel skal gått med på å betale flere titalls millioner dollar i erstatning for drapene på ni tyrkiske aktivister om bord i skipet Mavi Marmara i 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen kom i stand etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu fredag ringte sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan og beklaget at liv gikk tapt under angrepet mot det tyrkiske skipet, skriver Haaretz.

Mavi Marmara var på vei til Gazastripen med en rekke tyrkiske og internasjonale aktivister om bord, da skipet ble bordet av israelske kommandosoldater i internasjonalt farvann i mai 2010.

Aksjonen høstet skarp internasjonal kritikk og resulterte i en isfront mellom Israel og Tyrkia.

Les også: Obama: - Palestinerne fortjener sin egen stat

Store beløp

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan godtok Netanyahus beklagelse, som kom samtidig med at USAs president Barack Obama besøkte Israel.

Nå skal Israel og Tyrkia opprette en felles komité som skal utarbeide retningslinjer for erstatningen, som ifølge tyrkiske kilder vil beløpe seg til flere titalls millioner dollar.

Pengene vil ifølge kildene bli overført til et humanitært fond opprettet av den tyrkiske regjeringen. Dette for å unngå direkte forhandlinger mellom Israel og de etterlatte etter de ni aktivistene som ble drept under det israelske angrepet.

Søksmål

Israel krever imidlertid at Tyrkia må stanse forsøkene på å straffeforfølge israelske ledere og militære som var involvert i angrepet mot Mavi Marmara. Det kan bli vanskelig.

Les også: Israel vil «gjøre alt» for å stanse Gazaskip

Tyrkia kan forsøke å overtale de etterlatte til å trekke sivile søksmål som er reist, men kan ikke tvinge dem til å gjøre dette, sier en tyrkisk kilde til Haaretz.

Utenriksminister Ahmet Davutoglu understreket tirsdag også at Tyrkia fortsatt vil stå på palestinernes side og arbeide aktivt for å få slutt på den israelske okkupasjonen.

Personvernpolicy