Tre antatt omkommet i snøskred på Senja

Redningsmannskaper og hyttefolk ser innover mot Tromdalen der det har gått et skred like før klokken 17.00. Tre scooterførere ble meldt savnet etter skredet. Foto: Arild Dag Moe (NRK)
Redningsmannskaper og hyttefolk ser innover mot Tromdalen der det har gått et skred like før klokken 17.00. Tre scooterførere ble meldt savnet etter skredet. Foto: Arild Dag Moe (NRK)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsaksjonen ble tirsdag kveld avblåst etter skredet som gikk på Senja i Troms. En hjelm og en snøscooter er funnet, mens tre menn antas å ligge begravd i snømassene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse ved 21-tiden tirsdag kveld opplyste politimester Ole Bredrup Sæverud i Troms at det var gått så lang tid at de nå regner det som et søk etter omkomne, melder Nordlys.

Store redningsmannskaper søkte i området utover ettermiddagen og kvelden, men sent tirsdag kveld ble de trukket ut grunnet stor snøskredfare. Onsdag morgen vil de vurdere forholdene på nytt.

– Vi har godt med ressurser vi kan sette inn. Men på grunn av sikkerheten har det vært begrenset hvor mange vi har turt å sette inn i selve skredområdet. Snøværet gjør det også vanskelig å søke fra lufta, så vi har ikke fått søkt gjennom hele området på overflaten heller, sier Sæverud til NTB.

De tre antatt omkomne er alle menn i 30-årene. Ved 21-tiden opplyste politiet at de hadde funnet en hjelm og en av scooterne.

Redningsmannskaper og frivillige deltar i redningsaksjonen på Senja i Tromdalen der det ble meldt om et skred tirsdag ettermiddag. Tre personer er meldt savnet. Foto: Truls Aasnes / NTB scanpixRedningsmannskaper og frivillige deltar i redningsaksjonen på Senja i Tromdalen der det ble meldt om et skred tirsdag ettermiddag. Tre personer er meldt savnet. Foto: Truls Aasnes / NTB scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familiene fikk hjelp

Skredet gikk rundt 3 kilometer inn i dalen fra riksvei 86, og ble meldt til politiet ved 16.30-tiden. Det er imidlertid uklart når på dagen det gikk. De tre savnede dro ut ved 11-12-tiden fra hyttene de oppholdt seg på i påsken.

Politiet fikk tidlig informasjon om at det var observert scooterspor inn i skredområdet, men ikke ut av det. De var deretter i kontakt med de savnedes familier, og konkluderte raskt med at de tre sannsynligvis var tatt av skredet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Berg kommune, hvor de tre savnede bor, bisto tirsdag de savnedes familier på hytta. Det ble etablert et kriseteam på kommunehuset, og kirken holdt dørene åpne.

Les også: Flere tatt av snøskred i helgen - mann i 50-årene døde

Dårlig vær

Ved 18-tiden landet en luftambulanse fra sykehuset i Tromsø i området. Senere ankom et redningshelikopter med flere hundeekvipasjer. Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Forsvaret og nærliggende politidistrikter bisto også i søket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NRK ble et Bell-helikopter fra Forsvarets 339-skvadron samt redningsmannskaper fra Bardufoss, Tromsø, Bodø og Harstad satt inn i søket. Et stort antall lokale frivillige er også i området.

Les også: Stor skredfare i Nord-Norge de neste dagene

Kommunen i sorg

Guttorm Nergård, ordfører i Berg kommune, leder også kriseteamet for kommunen.

– Vi har samla sammen er kriseteam satt sammen av psykisk kriseteam, sykepleiere og alle andre som kan bidra. Når tre unge gutter fra kommunen vår er borte, går det selvfølgelig sjokkbølger gjennom det lille samfunnet vårt. I en så liten kommune som Berg, kjenner alle, alle. Både kriseteamet, befolkninga og vi i kommunen er forberedt på det verste. Videre vil vi håndtere situasjonen så godt som vi kan sier Nergård til Folkebladet.no.

Nergård har også sendt kriseteam opp til hyttene hvor familiene til de tre guttene befinner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor skredfare

Ifølge Varsom.no er faren for snøskred moderat i Sør-Norge nå, men i Nord-Norge er den betydelig (nivå tre). I Lofoten og Vesterålen er skredfaren stor (nivå fire) de neste dagene. Skred kan dermed utløse seg selv uten at mennesker er i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært utstedt et regionalt skredvarsel, hvor faren har vært høy for hele Troms. I tillegg kan det lokalt være enda større skredfare, avhengig av snø og vind, sier politimester Sæverud.

Det er verken oppkjørte scooterløyper eller skiløyper i området, ifølge Nordlys.

Flere dødsfall

Søndag omkom en mann i 30-årene etter at han ble tatt av et snøskred i Tromsø, og på Vikafjellet i Sogn og Fjordane ble en ti år gammel gutt lettere skadd da han ble begravd av snømassene mandag.

– Det er vinden kombinert med snø som skaper de farlige forholdene. Det blåses snø i lesidene som senere kan bli utløst til skred, sa Markus Landrø, vaktleder ved skredvarslingen Varsom.no, til NTB mandag.

Også andre steder i Sør-Norge har det gått skred så langt i påsken.