Svensk studie bekrefter narkolepsifare

Mer enn 30 millioner doser med vaksinen Pandemrix, en vaksine mot den såkalte svineinfluensaen (H1N1), ble utdelt i 2009 og 2010. Foto: Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Mer enn 30 millioner doser med vaksinen Pandemrix, en vaksine mot den såkalte svineinfluensaen (H1N1), ble utdelt i 2009 og 2010. Foto: Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

En stor svensk studie bekrefter at det er økt risiko for narkolepsi blant barn og unge som er vaksinert mot svineinfluensa med Pandemrix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Risikoen avtar med stigende alder, og risikoøkningen er marginal for personer over 40 år, viser den nye undersøkelsen fra Läkemedelsverket i Sverige.

Blant barn og ungdom er risikoen tre ganger så høy som blant personer som ikke er blitt vaksinert. Blant personer i alderen 21-30 år er risikoen fordoblet.

Les også: – Flere har fått narkolepsi etter pandemi-vaksinering

– I studieperioden har vi 126 tilfeller av narkolepsi blant de vaksinerte. Blant uvaksinerte har vi 20 tilfeller, påpeker professor Ingemar Person, som har vært hovedansvarlig for studien.

En beholder med Pandemrix. Foto: Vincent Kessler (Reuters)En beholder med Pandemrix. Foto: Vincent Kessler (Reuters)

Ifølge ham er funnene statistisk signifikante.

Det er ikke funnet beviser for økt risiko for andre nevrologiske og autoimmune sykdommer, som multippel sklerose (MS), ansiktslammelser, diabetes, epilepsi eller leddgikt.

Les også: Millionerstatning til vaksineofre

Til tross for den økte risikoen for narkolepsi forsvarer Person massevaksineringen mot svineinfluensa.

– Da vi sto i den situasjonen, hadde vi et ansvar for å beskytte befolkningen. Narkolepsiproblemet kom helt overraskende på oss, og siden det er en så uvanlig sykdom, var det noe vi ikke kunne ha forutsett, sier han.

Les også: 54 tilfeller av narkolepsi hos barn etter vaksinering

Den nye undersøkelsen får betydning for flere titalls svensker som har søkt om erstatning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus