Åpen for alle - alltid

Derfor er slaget i Paris så viktig

David Silva (f.v.) og Franck Ribéry vil etter all sannsynlighet bli viktige brikker for sine respektive land når stormaktene braker sammen på Stade de France. Foto: (AP Photo/Laurent Cipriani)
David Silva (f.v.) og Franck Ribéry vil etter all sannsynlighet bli viktige brikker for sine respektive land når stormaktene braker sammen på Stade de France. Foto: (AP Photo/Laurent Cipriani)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En trone, et rykte og VM-deltagelse står på spill når Frankrike tar imot Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi vil alltid ha Paris», skrev den spanske sportsavisen Marca i helgen.

Den franske hovedstaden har i årtier tjent spanjolene godt på idrettsarenaen; Alberto Contador og Miguel Indurain har triumfert der på sykkelsetet, Rafael Nadal har herjet der i French Open, Barcelona vant Champions League-finalen på Stade de France i 2006 og Real Madrid vant den første europacup-finalen på Parc des Princes for snart 60 år siden.

Listen er lang og kan gjøres uendelig mye lengre. I kveld trenger Spania et lignende sterkt resultat når Didier Deschamps utvalgte står på motsatt banehalvdel på nasjonalarenaen i Paris. Det står kanskje ikke om Roland Garros-seier eller Tour de France-triumf i VM-kvalifiseringen, men det står om mye mer enn bare en fotballkamp.

Få med deg alt av nasjonal og internasjonal fotball her

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kvalitet trumfer alt

Frankrike topper VM-kvalifiseringens gruppe I to poeng foran gjestene før kveldens kamp, og det er to lag i svært forskjellig lune som møtest til dyst på Stade de France.

For mens stemningen i den franske leiren er bedre enn på lenge etter seier mot Georgia på fredag og en foreløpig ledelse i gruppa, er stemningen i og rundt Vicente del Bosque sin leir en noe annen.

1-1 hjemme mot Finland sist og et identisk resultat i kampen før mot dagens motstander har fungert som bensin på bålet for de som mener Spanias flamme har begynt å dø ut. Den regjerende verdens - og europamesteren risikerer å måtte ut i omspill for å komme seg til Brasil neste sommer dersom det skulle bli tap i dag

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- men spanjolene selv har klokketro på sine helter.

- Helhetsinntrykket er at de ser på kveldens kamp som en helt normal kvalifiseringskamp. For det første tror de jo at de kommer til å vinne, og dernest er de også relativt sikre på at de kommer til å ta seg videre fra en eventuell play-off. Det sier jo på mange måter litt om hvor sterke de er i troen på at kvalitet til slutt trumfer alt, sier spansk fotballekspert i C More, Petter Veland, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Cazorla: - Meningsløst å avskrive o ss

 Blir denne foten avgjørende? Olivier Giroud scoret mot Georgia sist og mot dagens motstander i fjor høst. Foto: AFP PHOTO/FRANCK FIFE Blir denne foten avgjørende? Olivier Giroud scoret mot Georgia sist og mot dagens motstander i fjor høst. Foto: AFP PHOTO/FRANCK FIFE

- På grensen til arrogant

De største kritikerne vil ha det til at Spania må abdisere fra tronen som verdens ubestridte beste landslag om det skulle bli noe annet enn seier mot les Bleus. Den kjøper ikke Veland.

- Jeg synes det er veldig tabloid, veldig spissformulert og på grensen til arrogant å påstå noe slikt etter 1-1 mot Frankrike og 1-1 mot Finland. Dette er et lag som har vunnet de to siste europamesterskapene, er regjerende verdensmester og som ikke har tapt en VM-kvalifiseringskamp siden 1993 - de er fortsatt blant storfavorittene til å vinne VM i Brasil.

- 1-1 mot Frankrike kom etter personlig feil på overtid etter straffebom og stor dominans tidligere i kampen. Sånt skjer. 1-1 mot Finland var et arbeidsuhell. Det må være lov, selv for Spania. Taper de derimot i kveld, gir et dårlig inntrykk i Confederations Cup og sliter/ryker i en eventuell play-off - da kan man begynne å spekulere i nye fotballtider, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kampen er ekstremt viktig

Mens la Furia Roja har presset på seg før storkampen, er det et Frankrike i medgang som skal prøve å ta seg et langt steg nærmere VM i kveld.

Vertene står med 10 poeng på fire kamper så langt i gruppespillet, og vil øke luken ned til Spania til fem poeng om det skulle bli en ny trepoenger.

- Kampen er av ekstrem viktighet for Frankrike og landslagets supportere. Med seier vil sjansene øke noe drastisk for at Frankrike blir å se i det kommende mesterskapet, samtidig som det vil gi laget et solid "selvtillitsboost", sier Thommas Husevik fra nettstedet Fransk Fotball til ABC Nyheter.

Kan reparere skaden

Det franske landslaget har tiltrekt seg vel s

å mye oppmerksomhet for krangling og utenomsportslige aktiviteter som for prestasjonene på gressmatta de siste årene.

Patrice Evra, Franc Ribéry, Samir Nasri et al. har alle gjort sitt til å sette fransk fotball i et heller ufordelaktig lys, men det kan fort høre fortiden til om det skulle bli suksess mot Spania, tror Husevik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En eventuell trepoenger vil kunne bedre lagets noe ruskete omdømme etter noen heller tafatte mesterskap de siste 5-6 årene. I tillegg vil en seier kunne gjenopprette noe av tilliten hos et fransk folk som de siste årene har snudd ryggen til landslaget, mener han.

Saken fortsetter under bildet

Xabi Alonso, i midten, er friskmeldt til oppgjøret. Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Nøklene til seier

En fransk triumf vil langt på vei sikre Deschamps og co. billetter til Brasil, mens en spansk seier vil gjøre gruppe I på nytt helt åpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal Spania igjen kunne juble etter en fotballkamp, er Veland klar på at Iniesta, Xavi, Villa og co. må gjøre det de er best på.

- Nøkkelen blir å finne en måte å brodere seg gjennom Frankrike sitt forsvar på. Jeg tror, paradoksalt nok, at det kan være hakket enklere mot Frankrike enn mot Finland, rett og slett fordi Frankrike er en såpass stor fotballnasjon med et såpass stort selvbilde. Jeg tror det strider mot deres natur å legge seg bakpå, parkere bussen og kun være interessert i å forsvare seg. Jeg tror Frankrikes mentalitet og spillestil er mer nyansert enn som så, og at det passer Spania bedre, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husevik, på sin side, tror Frankrike må gjenskape prestasjonen som ga dem 1-1 mot Spania i oktober - men frykter samtidig revansjelystne spanjoler.

- Klarer man å gjenskape prestasjonen fra andre omgangen på bortebane mot Spania i fjor, vil sjansene for både uavgjort og fransk seier være gode. Men på en annen side frykter jeg også den spanske revansjelysten etter poengtapet hjemme mot Finland, sier han.

Og hva blir så resultatet?

- 1-1, spår Husevik.

- 2-1 til Spania, tror Veland - som tilsynelatende ikke har mistet troen på en ny spansk suksesshistorie i Paris.