Breivik får ikke gå i morens begravelse

Anders Behring Breivik må fortsatte sone under særlig høyt sikringsnivå på Ila fengsel i Bærum. Det betyr at han ikke får delta i sin mors begravelse. Foto: NTB scanpix.
Anders Behring Breivik må fortsatte sone under særlig høyt sikringsnivå på Ila fengsel i Bærum. Det betyr at han ikke får delta i sin mors begravelse. Foto: NTB scanpix.

Terrordømte Anders Behring Breivik får ikke gå i sin mors begravelse, har ledelsen ved Ila fengsel besluttet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ila fengsel vil ikke la terrordømte Anders Behring Breivik gå i sin mors begravelse.

Det opplyser Breiviks advokat Tord Jordet tirsdag ettermiddag.

– Kriminalomsorgen region øst har fattet et nytt vedtak om fortsatt opphold på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå for Anders Behring Breivik. Vedtaket ble forkynt i dag, sammen med avslag på søknad om fremstilling og permisjon til sin mors begravelse, skriver Jordet i en epost til NTB.

Han sier Breivik vil påklage avgjørelsen.

Les også: Mener Breivik bør få gå i begravelsen

Breiviks mor Wenche Behring (66) døde fredag etter lengre tids sykeleie. Det er ikke kjent når begravelsen eller bisettelsen vil finne sted.

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid vil ikke kommentere avgjørelsen overfor NTB tirsdag.

«Sadisme»

Ledelsen ved Ila fengsel satt i møter hele tirsdag formiddag for å diskutere om de skulle videreføre dagens soning med et særlig høyt sikkerhetsnivå for Breivik.

Dersom Breivik skulle få gå i morens begravelse, måtte soningsregimet endres. Innsatte på særlig høyt sikkerhetsnivå har kun lov til å forlate fengselet for nødvendig helsebehandling.

Vedtaket om soning med særlig høyt sikkerhetsnivå ble fattet 27. september i fjor, og ville ha utløpt i morgen. Nå har fengselsledelsen utvidet vedtaket for ytterligere seks måneder.

– Kriminalomsorgen har fattet et nytt vedtak, til tross for at vedtaket fra september i fjor ennå ikke er klagebehandlet, skriver Jordet.

Les også: Breiviks mor er død

Breivik påklaget vedtaket i september i et 27 sider langt brev 15. oktober i fjor. I brevet beskriver Breivik soningsforholdene som «sadisme satt i system», og han anklaget fengselsledelsen og ledelsen i Kriminalomsorgen for å forsøke å presse ham til selvmord.

I januar i år anmeldte han fengselsdirektør Knut Bjarkeid og justisminister Grete Faremo (Ap) for brudd på torturbestemmelsene i straffeloven i forbindelse med sin soning. Politiet i Asker og Bærum har foreløpig ikke konkludert i spørsmålet om loven er brutt.

Eneste i Norge

Tord Jordet var før tirsdagens avgjørelse optimistisk til at soningsforholdene nå skulle lempes på for Breivik.

Til NTB pekte han på at et vedtak om opphold på avdeling med særlig sikkerhet er en unntaksbestemmelse, og at Breivik allerede hadde sittet der svært lenge.

– I klagene og anmeldelsen har vi poengtert at langvarige opphold på en slik avdeling i seg selv kan utgjøre et brudd på menneskerettighetene, sier Jordet.

Breivik er i dag den eneste innsatte i Norge som sitter på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå.

Han har sittet under dette regimet mer eller mindre kontinuerlig siden han ble pågrepet på Utøya 22. juli 2011.

Dette sikringsnivået innebærer blant annet at han ikke har noe kontakt med andre fanger og at det er en omfattende sikring av cellene og avdelingen han oppholder seg på.

Breivik ble i august i fjor dømt til lovens strengeste straff for terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya.

77 mennesker ble drept og svært mange alvorlig skadd i angrepene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus