Breivik kan få gå i morens begravelse

Wenche Behring Breivik besøkte sønnen i fengselet for siste gang for to uker siden. Han vil trolig få anledning til å gå i morens begravelse. Foto: NTB scanpix.
Wenche Behring Breivik besøkte sønnen i fengselet for siste gang for to uker siden. Han vil trolig få anledning til å gå i morens begravelse. Foto: NTB scanpix.

Ledelsen ved Ila fengsel sitter tirsdag formiddag i møter for å avgjøre om terrordømte Anders Behring Breivik kan få delta i morens begravelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En avgjørelse i saken vil bli tatt i løpet av dagen, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til NTB.

Ledelsen må samtidig ta stilling til om Breivik fortsatt skal sitte på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå. Vedtaket om dette, som sist ble fattet i september, går ut i dag, skriver Dagbladet.

Avgjørelsen om fortsatt soning med særlig høyt sikkerhetsnivå vil ha direkte betydning for om Breivik kan gå i sin mors begravelse.

– Hvis man sitter på en avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, kan man kun få fremstilling i ekstraordinære tilfeller knyttet til helsebehandling. Man får kun forlate fengselet hvis man må gjennomføre en operasjon eller noe lignende. Så hvis man ønsker å forhindre hans deltakelse ved morens begravelse, så vil det mest effektive være å fatte et nytt vedtak om soning med særlig høyt sikkerhetsnivå, sier Breiviks advokat Tord Jordet til NTB.

Moren Wenche Behring (66) døde fredag etter lengre tids sykeleie.

Tror på endring

Jordet tror imidlertid ikke vedtaket vil bli forlenget.

– Et vedtak om opphold på avdeling med særlig sikkerhet er en unntaksbestemmelse. Det er ikke hovedregelen at man soner under et slikt regime, og Breivik har allerede sittet der svært lenge, påpeker han.

Breivik har flere ganger klaget over soningsforholdene, og han har også anmeldt både fengselsledelsen ved Ila og justisminister Grete Faremo (Ap) for inhumane soningsforhold.

– I klagene og anmeldelsen har vi poengtert at langvarige opphold på en slik avdeling i seg selv kan utgjøre et brudd på menneskerettighetene, sier Jordet.

Les også: Breiviks mor er død

Asker og Bærum politidistrikt, som etterforsker saken, har ennå ikke konkludert i spørsmålet om loven er brutt når det gjelder Breiviks soningsforhold.

Ba om fred

Jordet sendte en formell søknad til fengselet lørdag om Breivik kunne gå i morens begravelse. Det er foreløpig ikke kjent når begravelsen eller bisettelsen skal finne sted.

Ifølge Jordet har Breivik et sterkt ønske om å delta.

Advokat Ragnhild Torgersen, som representerte Breiviks mor, Wenche Behring, vil ikke kommentere om andre familiemedlemmer har uttrykt at de ikke ønsker at Breivik er til stede.

Hun bekrefter imidlertid at hun er i kontakt med flere familiemedlemmer.

– Det eneste jeg kan si, er at Wenche Behring selv var veldig tydelig på at hun ønsket at pressen ikke skulle være til stede under begravelsen, og at hun ønsket at pressen skulle la familien hennes være i fred, sier Torgersen til NTB.

Wenche Behring besøkte sønnen i fengselet for siste gang for to uker siden. Da fikk han slippe ut av buret i besøksrommet for å gi henne en klem.

– Under dette møtet snakket de mye om hvordan hun var blitt påvirket av hendelsene 22. juli. Etterpå var «ingenting usagt» mellom dem, har Breivik fortalt til Jordet, ifølge Dagbladet.


Personvernpolicy