Løslatte Ingvild: – Jeg har det bra

Artikkelen fortsetter under annonsen

De væpnede beduinene som bortførte Ingvild Selvik Ask og en israeler, sa de var nødt til å bortføre turister, og at de var rede til å drepe for sin sak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks maskerte og væpnede beduiner deltok i bortføringen ved kysten på Sinai-halvøya mellom Taba og Dahab torsdag i forrige uke.

De krevde å få løslatt to slektninger fra egyptisk fengsel. Etter fire døgn på ukjente steder i ørkenen ble de to gislene endelig sluppet fri igjen.

Den norske 31-åringen forteller om god behandling, men skremmende opplevelser.

– Jeg har det bra, vi fikk mat og vann og jeg er uskadd, fortalte hun til den tidligere CNN-journalisten Mohamed Fadel Fahmy da hun natt til tirsdag ble kjørt til den norske ambassaden i Kairo.

Krasjet

Men det var dramatisk da kidnapperne slo til. Drosjen hun og israelske Ameer Hassan (34) satt i, ble presset av veien av to store biler.

Ask og Hassan hadde møtt hverandre på grensa til Egypt og ble enige om å slå følge fordi de skulle samme vei. Ask var da på vei tilbake fra en tur i Jordan til Egypt, hvor hun var på ferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fortsatt ingen avklaring for Sinai-gisler

Sammenstøtet med bilene til beduinene var voldsomt, forteller 31-åringen, som heldigvis ikke ble alvorlig skadd.

– Gudskjelov at vi ikke døde i krasjet, men det gikk heldigvis bra. Deretter ble vi tatt over i disse bilene og kjørt av gårde, sier hun til Fædrelandsvennen.

Det var en vill ferd over sanddynene, om natta uten lys på bilene. Dagene er varme, men nettene kalde i ørkenen. Beduinene sørget for at de to holdt varmen og fikk i seg mat og drikke. Noen netter sov de ute. Ask forteller til VG at hun fikk nye sko og ei bukse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fortalte at de måtte bortføre turister for å få den oppmerksomheten de ønsket. De truet oss på livet, men ellers har vi hatt det bra, sier Ask, som var overbevist om at kidnapperne mente alvor med drapstruslene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlinger

De to gislene fikk tida til å gå ved å prate om alt mulig. Slik holdt de også frykten på avstand.

– Du må jo bare håpe at det går godt helt til det motsatte er bevist. Vi forsøkte å tenke på andre ting. Vi fikk ganske god tid til å bli kjent med hverandre og diskuterte musikk og filmer og alt mulig for å holde humøret oppe, sier Ask.

Fredag fikk hun lov til å ringe hjem. Da snakket hun med ledelsen på Sørlandet sykehus, der hun jobber, og med foreldrene i Mandal. Siden hadde hun ikke kontakt med noen.

Les også: Forhandler om norsk kvinne i Egypt

Samtidig pågikk det forhandlinger mellom egyptiske og norske myndigheter og gisseltakerne.

– Underveis i arbeidet med å få henne løslatt har vår ambassade hatt nær kontakt med beduinledere på høyt nivå både i Nord- og Sør-Sinai, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utenriksminister Espen Barth Eide var under krisen også i kontakt med sin egyptiske kollega. Samarbeidet med egyptiske myndigheter har vært utmerket. Vi er dem stor takk skyldig for håndteringen av denne vanskelige situasjonen, sier Imerslund til NTB.

– Vanvittig heldig

UD ønsker ikke å gå ut med informasjon om forhandlingsprosessen for å få Ask fri, eller om det er blitt gitt etter for kravene til gisseltakerne.

– Det er egyptiske myndigheter som har ledet forhandlingene, og det er de som må avgjøre hvorvidt informasjon skal offentliggjøres, sier Imerslund.

Ingvild Selvik Ask fikk tirsdag formiddag en debrifing på ambassaden i Kairo før hun reiser hjem til Norge. UD bekrefter at hun kommer hjem tirsdag.

– Jeg skal gi familien min en god klem. Det var tider hvor jeg lurte på om jeg kom til å komme hjem. Jeg føler meg vanvittig heldig. At det har gått bra er bare flaks. Det verste var å ikke kunne informere dem om at det sto bra til med meg, sier Ask til Fædrelandsvennen