Nektet å ta med suicidal gutt

Nektet å ta med suicidal gutt
Nektet å ta med suicidal gutt

Svensk ambulansepersonell suspendert - mener rasisme ligger bak da to ansatte ikke ville kjøre 16-åring med utenlandsk opprinnelse til sykehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av februar hoppet en 16 år gammel gutt med innvandrerbakgrunn ut av et vindu i en bygning i den svenske byen Gävle.

Han overlevde og skal angivelig ha vært uten synlige skader etter hoppet. Men til tross for at han åpenbart var suicidal, skal ambulansepersonellet som ble tilkalt ha nektet å ta gutten med seg for å frakte ham til sykehuset. Den oppgaven ble overlatt til en politipatrulje, ifølge SVT.

– To personer er utestengt fra sine arbeidsoppgaver. Grunnen til det er til dels politiets avviksrapport, men også basert på hva som har kommet frem under intervju av de involverte, sier Jörgen Tranevik, operasjonsleder ved ambulansetjenesten i Gävleborg kommune, til Sveriges Radio.

Les også: Måtte høre gamle rasismeanklager på nytt

Innkalte til pressekonferanse

Mandag ble det holdt en pressekonferanse etter avsløringene rundt hendelsen, som først ble kjent for offentligheten i forrige uke.

Der beklaget tydelig skamfulle representanter for ambulansetjenesten i Gävleborg hendelsen, mens de forsøkte å forklare utestengelsen av de to involverte ansatte.

– Politiets rapport peker mot en helt uakseptabel oppførsel, og det strider mot vårt verdigrunnlag, sa direktør ved ambulansetjenesten, Svante Lönnbark under dagens pressekonferanse.

Les også: Ali Farah tilkjent 296.000 i erstatning

Vil gjenvinne publikums tillit

Han la samtidig ikke skjul på at det også handler om å gjenvinne allmennhetens tillit.

De to involverte ambulansesykepleierne som er utestengt får begge lønn i perioden de er under etterforskning, men er fritatt for alle sine arbeidsoppgaver så lenge etterforskningen pågår.

Foruten å ha nektet å kjøre pasienten til sykehuset, foreligger det sterke mistanker om rasisme, ifølge SVT.

En av dem skal ha uttalt noe á la: «//…det gjelder bare en flyktning - la ham bare hoppe!...//». De skarpe uttalelsene skal både kolleger av den ansatte og polititjenestemenn som var til stede ha hørt.

– Fullstendig uakseptabelt

– Det er fullstendig uakseptabelt. Landstinget Gävleborg skal ikke forskjellsbehandle ulike pasienter ut fra hudfarge, understreker Tranevik, som sier han ikke kan se noen annen akseptabel forklaring på hendelsen.

Les også: Dagbladet må betale en million til Erik Schjenken

Den andre permitterte ambulanseansatte hadde det høyeste medisinske ansvaret på stedet, men det skal ha vært avvik i journalføringen om hva som faktisk skjedde.

Etterforskningen skal også ta rede på hvordan det kunne ta nesten to måneder før kommunen, som er den ansvarlige instans, ble orientert om saken til tross for at politiet kun et par dager etter hendelsen kalte inn til og hadde et møte med representanter for ambulansetjenesten for å fremlegge sin kritikk av ambulansepersonellet.

Granskningen av hendelsen er helt i startfasen.

Les også: Frifunnet i ambulanse-saken

Personvernpolicy