Storbritannia vil gjøre det verre for innvandrere

Statsminister David Cameron er bekymret for at folk fra andre EU-land, spesielt de fattige landene Romania og Bulgaria, skal reise til Storbritannia for å utnytte velferdsordningene der. Foto: Reuters / NTB scanpix
Statsminister David Cameron er bekymret for at folk fra andre EU-land, spesielt de fattige landene Romania og Bulgaria, skal reise til Storbritannia for å utnytte velferdsordningene der. Foto: Reuters / NTB scanpix

Statsminister David Cameron vil begrense innvandreres tilgang til velferdsordninger. Målet er å gjøre det mindre fristende for rumenere og bulgarere å komme til Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale mandag sa Cameron at folk som kommer til Storbritannia, ikke lenger kan vente å «få ting for ingenting» og at tilgang på velferdsordninger er noe man gjør seg fortjent til, ikke en automatisk rett.

Tiltakene blir innført før EUs restriksjoner på rumeneres og bulgareres rett til å reise og arbeide i EU-landene utløper om et år.

Blant tiltakene Cameron foreslår, er å begrense tilgangen til helsetjenester, at nye innvandrere vil måtte vente i fem år før de får rett til bolighjelp og at arbeidsledighetstrygd stanses etter seks måneder om ikke mottakeren kan bevise at han har en rimelig sjanse til å skaffe seg arbeid.

Bøter til arbeidsgivere som ansetter ulovlige innvandrere, blir fordoblet, og boligeiere som leier ut til ulovlige innvandrere, kan også bøtelegges.

Les også: Nå innfører David Cameron pornofilter for alle

Skifte i debatten

Den høyrevridde delen av britisk presse har advart om at «horder» av innvandrere vil komme til landet når begrensningene for rumenere og bulgarere opphører. Det hevdes at disse er ute etter britenes sosialtjenester, på et tidspunkt da britene selv strever med økonomiske problemer og presset på velferdsordningene øker.

Camerons nye initiativ er et resultat av et skifte i debatten etter at landets ansvarlige politikere i mange år har unngått å snakke om innvandring.

Men meningsmålingene viser at innvandring blir et av de viktigste temaene framover, og dermed har alle de tre store partiene lagt an en tøffere tone.

Ikke minst har det skremt de tradisjonelle partiene at innvandringsmotstanderne i United Kingdom Independence Party (UKIP) har tjent på debatten og stormet fram på målinger og i suppleringsvalg.

Les også: Cameron foreslår britisk EU-avstemning

Ikke amnesti

Bare for få dager siden opplyste liberaldemokratenes leder Nick Clegg at et løfte i deres partiprogram fra 2010 om amnesti for ulovlige innvandrere etter ti år, ikke blir inkludert i det nye partiprogrammet.

Cameron sier at 2,2 millioner innvandrere er kommet til Storbritannia mellom 1997 og 2009, dobbelt så mye som hele befolkningen i Storbritannias nest største by Birmingham. Innvandringen må ned fra hundretusener i året til titusener, mener statsministeren.

Initiativet til Cameron er allerede blitt kritisert av David Walker, biskopen av Dudley, som sier at politikerne overdriver innvandringsspørsmålet, og at de planlagte tiltakene derfor er urimelige.

Lederen av UKIP, Nigel Farage, derimot, er fornøyd. Han sier at om ikke UKIP hadde tatt saken, ville de andre partiene ikke snakket om problemet i det hele tatt.

Personvernpolicy