
– Olivenolje forebygger Alzheimer

Ny studie viser at inntak av olivenolje forsinker utviklingen av Alzheimer.
Middelhavets flytende gull har lenge vært kjent for sine mange helsefordeler. Nå har en gruppe forskere ved Universitetet i Louisiana funnet et spesifikt komponent i olivenolje som de hevder beskytter nerveceller fra skade forårsaket av Alzheimer.
Forskningen er bygget på en større trend observert i den verdensomspennende utbredelsen av sykdommen. Mens det er anslått at 30 millioner mennesker er rammet av sykdommen verden rundt, er antallet rammede rundt middelhavslandene betydelig lavere enn andre steder.
Les også: Sånn reagerer kroppen når du spiser feil fett
Gir en vesentlig effekt
Forskere har lenge slått fast at inntak av sunt umettet fett, som blant annet finnes i olivenolje, har en positiv helseeffekt. Studien som i forrige uke ble publisert i American Chemical Society viser at stoffet oleocanthall, som finnes i olivenolje, har en betydelig effekt for å beskytte mot utvikling av Alzheimers syndrom på hjerneceller.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFunnene er publisert i tidsskriftet ACS Chemical Neuroscience.
I studier utført på dyr har forskere oppdaget av oleocanthal bidrar til å motvirke utviklingen av beta-amyloid, som bryter ned hjerneceller og kan føre til Alzheimer.
Les også: Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel
«Oleocanthal fra extra virgin-olivenoljer forbundet med konsum av middelhavsdietten har potensial til å redusere risikoen for AD eller nevrogenerative dementias», konkluderes det med i rapporten.
Gir også metthetsfølelse
Tidligere denne måneden konkluderte en annen studie at olivenolje også kan gi økt metthetsfølelse. Østerrikske forskere tilsatte i den forbindelse youghurt med smult, smør, rapsolje eller olivenolje, der olivenoljen hadde den klart beste effekten hos testpersonene.
Les også: Olivenolje kan gi økt metthetsfølelse