Norsk søknad om tidlig kromosomtest

NIPD kan bli et alternativ til tidlig ultralyd. Foto: COLOURBOX
NIPD kan bli et alternativ til tidlig ultralyd. Foto: COLOURBOX

UNN har søkt om å få ta i bruk blodprøven som kartlegger Downs syndrom og andre kromosomavvik tidlig i svangerskapet. Prøven har så langt ikke vært tillatt i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden august har testen NIPD (noninvasiv prenataldiagnose) vært tilgjengelig på det europeiske markedet, men ikke tillatt her i landet. Metoden kan bli et alternativ til tidlig ultralyd. Hvis den nye teknologien tas i bruk, vil fosterdiagnostikken bli mer tilgjengelig, enklere og billigere.

Før jul ble søknaden fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) sendt inn til Helsedirektoratet, men svaret er foreløpig ikke klart.

– Metoden må være godkjent for å kunne tas i bruk i Norge. Vi har fått saken til vurdering og bedt om flere opplysninger. Saken skal også forelegges Bioteknologinemnda. Jeg kan ikke forskuttere utfallet nå, sier avdelingsdirektør Kristin Cordt-Hansen i Helsedirektoratet til avisa Dagen.

Enkelte selskaper som analyserer blodprøven, tilbyr analysen fra 10. uke i svangerskapet, mens andre har en grense på 12 uker. Overlege Martin Grønberg ved UNNs Kvinneklinikk ønsker at prøvene blir tatt så tidlig som mulig.

– Det er en fordel hvis svangerskapsavbrudd kan gjøres tidlig. Det er ikke tvil om at en abort mot uke 20 er en større belastning for kvinnen både fysisk og emosjonelt, sier Grønberg til Dagen.

Personvernpolicy