Høyre-veteran Inge Lønning døde i skiløypa

Høyrepolitiker og teolog Inge Lønning er død, 75 år gammel. Foto: NTB scanpix.
Høyrepolitiker og teolog Inge Lønning er død, 75 år gammel. Foto: NTB scanpix.

Høyrepolitiker og teolog Inge Lønning er død, 75 år gammel. Den skarpe retorikeren var aktiv til det siste og døde søndag i skiløypa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partikollega Per-Kristian Foss orienterte NTB om dødsfallet mandag formiddag.

– Han var på Beitostølen sammen med hele familien: barn, barnebarn og ektefellen, sier Foss.

Teologen fra Fana var bosatt i Oslo sammen med sin andre kone. Han ble enkemann i 2008, da hans første kone Kari Andersen døde. De to hadde fire barn, blant dem rockevokalist Lars Lønning.

Storebror Per Lønning sørger over Inge

Inge lønnings bror og teologi- og filosofiprofessor, Per Lønning, var helt uforberedt da han mottok dødsbudskapet.

– Det var ingen forvarsler i det hele tatt, men slikt kommer som oftest helt uforberedt, sier Per Lønning til TV 2.

Inge Lønning pleide ofte å være p

Brødrene og professorene Per Lønning (t.v.) og Inge Lønning. Foto Henrik Laurvik / NTB / SCANPIXBrødrene og professorene Per Lønning (t.v.) og Inge Lønning. Foto Henrik Laurvik / NTB / SCANPIX

å Beitostølen for å være sammen med barna, barnebarna og ektefellen.

– Han er født ti år etter meg, men vi har bursdag med få dagers mellomrom. Så jeg har fulgt ham i alle år, men jeg var ikke forberedt på at jeg skulle oppleve dette, sier Per Lønning.

Høyrepolitikeren med den skarpe tunga fikk ifølge broren mange meningsmotstandere i løpet av livet, men også beundrere.

– Spesielt de siste årene tror jeg antallet beundrere vokste mer, mens det ble færre av motstanderne. Uansett hadde de respekt for Inge.

– En klippe

Partileder Erna Solberg er på påskeferie i Spania, der hun mottok dødsbudskapet.

– Det var med sorg vi mottok nyheten om at Inge Lønning har gått bort. Han var på skitur med familien i går da han plutselig falt om. Livet sto ikke til å redde. Vi tar del i sorgen sammen med hans kjære Mari og resten av familien, sier Solberg til NTB.

Hun fremhever Lønning som en ruvende skikkelse innen akademia, teologi og politikk.

– For Høyre har han vært en ideologisk klippe gjennom generasjoner og ledet blant annet arbeidet med skriving av Høyres prinsipprogram. Mange ganger var han den eldste i rommet, men ofte den som var yngst til sinns, sier Solberg. Blant annet elsket Lønning å diskutere med nyinnmeldte ungdommer.

Les også: Inge Lønning gir opp comeback på Stortinget

– Retoriker

Den tidligere nestlederen i partiet var stortingsrepresentant fra 1997 til 2009 og Stortingets visepresident i 2001 til 2005.

Per-Kristian Foss satt sammen med Inge lønning på Stortinget i mange år, og Foss fremhever Lønning som en vesentlig bidragsyter til Høyre.

– Han var en betydelig akademiker, blant annet som rektor ved Universitetet i Oslo i flere år. Han var en spennende politiker og retoriker, vital og aktiv helt til det siste, forteller Foss.

Rektorperioden varte fra 1985 til 1992, og fra 2008 var han professor emeritus.

Under EU-kampen på 1990-tallet var Lønning leder av Europabevegelsen.

Engasjert

Det politiske engasjementet var høyst levende hos 75-åringen. Sist høst kastet han seg inn i nominasjonskampen i Høyre, men etter noen runder ble det klart at han likevel ikke ville stå på listene.

For bare en uke siden var Inge Lønning i Stortinget hvor han holdt foredrag, forteller Foss.

– Hans siste innsats for Stortinget var å lede grunnlovskommisjonen som jobber med å innarbeide menneskerettigheter i Grunnloven, sier Foss.

Mange vil også savne teologen og presten Inge Lønning, og ikke minst den aktive talsmannen for seniorene i samfunnet og for folk med psykiske lidelser.

Han var leder for offentlige utredninger om omsorg for alvorlig syke og døende og om prioriteringsspørsmål innen helsevesenet.

Personvernpolicy