Den sentralafrikanske republikk på vaklende bein

Sørafrikanske soldater snakker med en lokal innbygger i Begoua, 17 kilometer utenfor Den sentralafrikanske republikkens hovedstad Bangui. Flere soldater fra Sør-Afrika skal være drept i sammenstøt med opprørere i Bangui-området, ble det meldt mandag. Den sentralafrikanske republikk er blitt kalt en «forsømt Askepott» blant Frankrikes tidligere kolonier. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Sørafrikanske soldater snakker med en lokal innbygger i Begoua, 17 kilometer utenfor Den sentralafrikanske republikkens hovedstad Bangui. Flere soldater fra Sør-Afrika skal være drept i sammenstøt med opprørere i Bangui-området, ble det meldt mandag. Den sentralafrikanske republikk er blitt kalt en «forsømt Askepott» blant Frankrikes tidligere kolonier. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Franskmennene kalte Den sentralafrikanske republikk en forsømt Askepott blant sine kolonier. I dag snakker observatører om det ustabile landet som en «spøkelsesstat».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Væpnede gjenger streifet mandag om i gatene og plyndret butikker, dagen etter at president François Bozize flyktet fra hovedstaden Bangui.

Mandag ettermiddag ble det meldt at Bozize hadde søkt tilflukt i Kamerun, som er Den sentralafrikanske republikks naboland i vest.

Den afrikanske unionen AU stenger Den sentralafrikanske republikk ute etter kuppet søndag. AU har også innført reiserestriksjoner og frys av kontoene til lederne for opprørsbevegelsen Seleka.

Suspenderes

– Vi har besluttet å suspendere Den sentralafrikanske republikk fra alle aktiviteter med øyeblikkelig effekt, sier AUs kommisjonær for fred og sikkerhet, Ramtane Lamamra. USA, Frankrike og Tsjad har bedt opprørerne respektere en avtale fra januar om maktdeling i landet.

Les også: Plyndring i Bangui etter sentralafrikansk kupp

Minst 13 soldater fra Sør-Afrika som har vært utplassert i Bangui-området, skal være drept i sammenstøt med opprørerne. Det er foreløpig ikke kjent hvor mange av landets egne soldater som er drept.

Sørafrikanerne har sendt 200 soldater til Den sentralafrikanske republikk for å støtte den dårlig trente og utstyrte regjeringshæren der, etter at opprørskoalisjonen Seleka gikk til offensiv tidlig i desember i fjor.

I januar ble det inngått en våpenhvile, men i forrige uke trappet Seleka opp angrepene og drev Bozize på flukt.

Tilbakeslag

At Bozize nå er styrtet, er et nytt tilbakeslag for arbeidet med å bygge grunnlovsfestet statsstyre i Afrika.

Et slikt styresett trengs for å støtte opp under kontinentets solide økonomiske vekst i en tid der resten av verdensøkonomien sliter. Dette er spesielt brysomt for Sør-Afrika, som forsøker å skape et bilde av seg selv som en innflytelsesrik regional makt, heter det videre.

Sør-Afrika skal denne uken være vert for et toppmøte blant de såkalte nye vekstlandene i BRICS-gruppen.

Den sentralafrikanske republikk har ikke fått samme internasjonale oppmerksomhet som Mali, Somalia, det østlige Kongo og andre uroherjede områder. Men landet har likevel vært en klamp om foten for en verdensdel i sterk økonomisk utvikling.

Les også: - Sentralafrikanske opprørere har inntatt presidentpalass

FAFO-forsker Morten Bøås beskriver republikken som Afrikas svakeste stat og et land som overhodet ikke henger sammen:

– Landet har vært en sammenhengende katastrofeaffære siden det ble uavhengig av Frankrike i 1960, sier han til Klassekampen.

Forsømmelse

Som fransk koloni var landet preget av isolasjon og forsømmelse. Etter at landet ble uavhengig i 1960, fulgte en periode med flere kupp og blodige opprør, som toppet seg i mellomspillet under den selvutnevnte «keiseren» Bokassa i 1976-79.

De siste årene har Den sentralafrikanske republikks svakt beskyttede grenser vært krenket av inntrengere fra Kongo, Sudan og Tsjad.

Disse inntrengerne har drevet krypskytteri og plyndret landsbyer, til dels i samarbeid med lokale banditter som kalles zaraguinas.

I 2007 stemplet tankesmia International Crisis Group Den sentralafrikanske republikk som en «spøkelsesstat».

To år senere beskrev amerikanske diplomater landet som en statsdannelse definert av noen streker på kartet og utenfor effektiv politisk kontroll.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus