Berezovskijs død fortsatt uoppklart

Boris Berezovskij var blant president Vladimir Putins argeste motstandere. Etter at han i helgen ble funnet død i sin bolig utenfor London, har politiet iverksatt etterforskning. Foto: NTB Scanpix / Ap
Boris Berezovskij var blant president Vladimir Putins argeste motstandere. Etter at han i helgen ble funnet død i sin bolig utenfor London, har politiet iverksatt etterforskning. Foto: NTB Scanpix / Ap

Det finnes foreløpig ingen tegn til at andre personer var involvert i den russiske oligarken Boris Berezovskijs død, opplyser britisk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Boris Berezovskij

* En av de mest framtredende nyrike oligarkene etter kommunismens fall

* Fikk politisk innflytelse i Moskva under daværende president Boris Jeltsin. Var bl.a. sikkerhetsrådgiver i Kreml

* Falt i unåde under Vladimir Putin

* Fikk politisk asyl i Storbritannia i 2000 bodde der siden

* Anklaget russiske myndigheter og sikkerhetstjeneste for å stå bak bombeangrep som de selv hevdet tsjetsjenske separatister sto bak

* Russiske myndigheter anklaget ham for å stå bak drapet på Aleksandr Litvinenko

* Har den siste tiden vært gjennom et større rettslig oppgjør mot en annen oligark, Roman Abramovich, som bl.a. eier fotballklubben Chelsea

* Berezovskij tapte, og ble dømt til å betale Abramovich' advokatomkostninger på rundt 325 millioner kroner

(Kilde: Reuters, The Daily Telegraph, Wikipedia)

(©NTB)

Politiet fortsetter etterforskningen.

– Vi har så langt ikke funnet noe som tyder på at en tredjepart har hatt noe med dødsfallet å gjøre, sa sjefetterforsker Kevin Brown i Thames Valley Police søndag ettermiddag.

Politiet har heller ikke funnet spor av radioaktivitet i huset til den avdøde russiske 67-åringen. Eksperter på atomvåpen, biologiske våpen og kjemiske våpen gikk natt til søndag inn i huset, men opplyste senere på dagen at det ikke var funnet noen stoffer av interesse.

Det var Berezovskijs livvakt som fant ham død lørdag. Han ble funnet i sitt hjem i Berkshire og det er foreløpig uklart hva som var dødsårsaken.

Allerede lørdag kveld begynte ryktene å svirre om at forretningsmannen hadde tatt sitt eget liv. Nære venner bekrefter overfor avisa The Guardian søndag at Berezovskij hadde vært deprimert den siste tiden, men flere uttrykker likevel skepsis til eller avviser helt påstandene om at han kan ha tatt sitt eget liv.

Bakgrunn: Berezovskijs funnet død i badekaret

Putin-kritiker

Berezovskij var kjent for å være en iherdig kritiker av president Vladimir Putin. Han var i sin tid sikkerhetsrådgiver i Kreml og bidro til at Putin steg i de politiske gradene. De to røk imidlertid uklar og siden 2000 har forretningsmannen levd i eksil i Storbritannia. I 2001 ble han tiltalt for bedrageri og korrupsjon.

Den siste tiden skal han ifølge kilder i Russland ha forhandlet med regimet om å få vende tilbake til sitt tidligere hjemland.

Vladimir Zjirinovskij, lederen i det regimevennlige Russlands liberaldemokratiske parti, sier Berezovskij var langt nede da de to traff hverandre i Israel i januar.

– Øynene hadde mistet gløden. Han var forberedt på å gå med på hva som helst for å få vende tilbake til Russland, hevder Zjirinovskij.

Les også: Etterforsker Berezovskijs død

Gjeld

Venner beskriver overfor avisa The Guardian at Berezovskij skal ha vært svært deprimert etter at han på slutten av fjoråret tapte et stort søksmål mot en annen russisk oligark: Roman Abramovich.

Den tidligere så styrtrike Berezovskij havnet i pengetrøbbel etter å ha blitt dømt til å betale Abramovich' sakskostnader på nesten 300 millioner kroner. Hans tidligere samboer, Elena Gorbunova, hevdet dessuten av Berezovskij skyldte henne 40 millioner kroner fra salget av deres felles hjem i Surrey.

Berezovskij skal ha uttrykt bekymring for om han kunne fortsette å forsørge sine seks barn, som han har med tre forskjellige kvinner. De yngste barna er 10 og 12 år gamle.

Overlevde drapsforsøk

Berezovskij har overlevd flere drapsforsøk.

Han ble av russiske myndigheter utpekt som ansvarlig for drapet på en annen Russland-kritiker, Aleksandr Litvinenko, i 2006. Litvinenko, som også bodde i Storbritannia, ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium.

Personvernpolicy