Norske myndigheter håper på Sinai-løsning

Egyptisk politi håper de to som ble bortført på Sinai-halvøy kan bli frigitt snarlig. Foto: NTB Scanpix / Afp
Egyptisk politi håper de to som ble bortført på Sinai-halvøy kan bli frigitt snarlig. Foto: NTB Scanpix / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk UD sier de har god kontakt med egyptiske myndigheter og håper på en rask løsning for den norske kvinnen og den israelske mannen som er bortført i Sinai-ørkenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter vil ikke spekulere i hvor lang tid det vil ta før kvinnen blir løslatt, og viser til at det er egyptiske myndigheter som først og fremst må kommentere utviklingen.

– Vi har god kommunikasjon med egyptisk myndigheter, og vi håper dette løser seg raskt. Krisestaben fortsetter å foreta en løpende vurdering av situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i UD til NTB.

Beduinråd

Et beduinråd som TV 2 har vært i kontakt med, sier at de natt til mandag vil forhandle med kidnapperne for å forsøke å løslate gislene.

– Vi synes alle at dette er veldig ille. Vi respekterer ikke de som gjør dette. Man kan ikke bare kidnappe folk helt uten grunn, eller ta fra dem friheten, sier en beduiner til TV 2.

Den norske kvinnen og israeleren har vært bortført siden torsdag kveld.

Ikke kjente

Egyptisk politi er forsiktig optimistisk og har hatt håp om den norske kvinnen vil bli frigitt søndag eller mandag, skriver den israelske avisen Haaretz.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningene kommer fra familien til Amir Hassan, 34-åringen fra Nasaret i Israel som ble bortført sammen med den norske kvinnen.

Haaretz skriver at også den norske kvinnen, som skal være i 30-årene, har vært i kontakt med sin familie, men dette er ikke bekreftet. Hassans familie ble oppringt av ham fredag. De var da begge i fin form og hadde fått nok mat.

Enkelte medier har meldt at de to var et par, men ifølge Aftenposten sa Hassan til sin familie at han ikke kjente den norske kvinnen fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drosjesjåføren Said Abu Mubarak i den egyptiske grensebyen Taba så at Hassan var alene og forsøkte først å få kjøre ham.

– Han syntes prisen for å kjøre til Dahab var for høy, og han ønsket derfor å vente for å se om han kunne dele bil med noen, sier Mubarak til avisen.

Rundt 30 minutter senere kom den norske kvinnen til Taba. Hun fortalte at en bil fra Dahan var på vei for å hente henne, og israeleren avtalte da å få sitte på sørover, skriver Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barnelege

Ifølge VG, som har intervjuet Dahi Ibrahim, sjåføren som først ble bortført sammen med de to andre og senere sluppet løs, er den norske kvinnen barnelege.

Ibrahim skulle kjøre israeleren og kvinnen fra Taba til badebyen Dahab da en stor Toyota pickup kjørte inn i bilen, som holdt på å velte i kollisjonen. Den norske kvinnen satt da i førersetet.

– Hun ble veldig redd, men da vi stanset og fortsatt sto på alle fire hjulene, klappet hun meg på skulderen og sa «det er OK, ikke noe problem», sier Dahi Ibrahim til VG.

Væpnet

Men ut av Toyotaen kom seks til åtte maskerte og væpnede menn.

– De slo hodet mitt mot bilvinduet, de tok fram en pistol og rettet den mot hodet mitt og sa «hvis du snakker, vil jeg skyte deg».

Avisen skriver videre at Ibrahim ble ført til et hus eid av beduiner i Nord-Sinai, hvor de to andre gislene også befant seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Israeleren var arabisk israeler, så han fungerte som tolk. Beduinene ba ham fortelle kvinnen at de har et problem med regjeringen, noe som var bakgrunnen for at de var tatt. De sa at de ikke ville skade henne og at angrepet ikke var spesielt rettet mot henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort tid senere ble sjåføren bedt om å gå ut. Han ble da plassert på lasteplanet til pickupen og kjørt til Taba flyplass på grensen til Israel. Ibrahim kontaktet politiet med én gang.

Styrket mannskap

Ifølge det amerikanske nettstedet Al Monitor, som dekker Midtøsten med analyser og reportasjer, skjedde bortføringen sent torsdag kveld.

Utenriksdepartementet (UD) fikk ikke beskjed om hendelsen før tidlig fredag morgen.

Lørdag ble det klart at regjeringen skulle forsterke den norske ambassaden i Kairo med fem medarbeidere. Alle var på plass søndag formiddag.

UD vil ikke si noe om kvinnens identitet, verken når det gjelder navn eller alder, og det er heller ingen opplysninger om hvorvidt kvinnen er ved god helse.