Slik får du stearinlysene dine til å brenne ekstra lenge

I kveld slukker verden det elektriske lyset. Slik får du dine levende lys til å vare ekstra lenge. (Illustrasjonsfoto/Logo: Colourbox/Earth Hour)
I kveld slukker verden det elektriske lyset. Slik får du dine levende lys til å vare ekstra lenge. (Illustrasjonsfoto/Logo: Colourbox/Earth Hour)

I kveld slukker verden lyset. Gjør du?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld, lørdag 23. mars vil opp mot en halv million mennesker skru av lyset. Anledningen er Earth Hour, en kampanje for å skape oppmerksomhet om hvordan våre handlinger kan påvirke klimaet.

Det betyr imidlertid ikke at du må sitte i stummende mørke. Det er rett og slett en god unnskyldning for å gjøre to av de tingene nordmenn liker aller best: Tenne levende lys og kose oss.

Følger du disse smarte tipsene kan du krysse av i boksen for nok en norsk favorittsyssel: Få pengene til å strekke l i t t lenger.

Klar, ferdig, slukk.

Slik får du lysene til å brenne ekstra lenge

I hovedsak er det to ting du bør ha kontroll på når du tenner stearinlys: Temperatur og trekk. Er disse forholdene optimale, vil lysene brenne lengst mulig og du unngår at de brenner uten å dryppe.

Hold temperaturen:

Legg stearinlysene i fryseren: Vi kan kanskje ikke kalle det et gammelt kjerringråd, men mer et gammelt oldfrue- eller husholderskeråd: Legger du stearinlysene i fryseren (eller utendørs om det er minusgrader) minst en halvtimes tid før de skal brenne, vil de ikke renne like lett.

Noen ganger vil dette gjøre at det er hakket vanskeligere å tenne på, men det er absolutt ikke umulig. Men du bør regne med at du må bruke et par sekunder mer på å tenne hvert lys.

Ikke sett stearinlysene på varme flater: Setter du stearinlysene på peishyllen eller oppå en radiator, vil de brenne langt fortere. Sjansen er også større for at lysene vil renne, både fordi de smelter fortere enn normalt, og fordi det gjerne er litt trekk - eller luftstrømmer mellom områder med ulik temperatur. Som for eksempel en varm peis og resten av rommet.

Ulykken ute? Slik blir du kvitt flekkene når du har sølt stearin på duken - eller på det snirklete bordbeinet.

Hold avstand: Varme påvirker hvor fort og hvordan stearinlysene brenner, også når varmen kommer fra andre retninger enn nedenfra. De fleste stearinlys kommer med en anbefaling på pakken. Generelt er anbefalingen at stearinlys ikke bør stå tettere enn fem centimeter. Er lyset ditt kledd med metallfolie bør du være ekstra forsiktig.

Les mer: Husk på avstand mellom stearinlysene

Pass på trekk

Det er større sjanse for at lysene vil renne om de står i trekk. Har du åpne dører, vinduer eller vinduer som trekker, vil du kunne se det på stearinlysene. Det er ikke uten grunn at man anbefaler bruk av stearinlys for å se om du trenger å etterisolere vinduer med tetningslister.

Er det ikke mulig eller ønskelig å gjøre noe med trekken, kan du sette lysene i glassbeholdere/lykter. Slike finnes det mange av på markedet, både beregnet for innendørs og utendørs bruk.

Les også: Slik ser du hvor det trekker

Gå for stearin

Det er selvfølgelig også forskjell på hvilke stearinlys du kjøper. Det aller beste er å velge lys i hundre prosent stearin. Det er ikke gitt at alle stearinlys er laget av bare stearin, mange er en blanding av stearin og parafin.

Som hovedregel: Jo høyere stearininnhold, jo lenger varer lysene, jo mindre drypper de - og jo mindre soter de.

Personvernpolicy