Ap-politiker innrømmer falsk forklaring

Ap-politiker Khalid Haji Ahmed innrømmer å ha løyet om hvor han kom fra da han søkte asyl i Norge. Foto: Jo E. Brenden / NTB scanpix
Ap-politiker Khalid Haji Ahmed innrømmer å ha løyet om hvor han kom fra da han søkte asyl i Norge. Foto: Jo E. Brenden / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-politiker Khalid Haji Ahmed er forberedt på fengselsstraff etter å ha innrømmet løgn da han søkte om asyl og statsborgerskap i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ahmed er siktet for å ha avgitt falsk forklaring i forbindelse med asylsøknaden i 2002.

Han fikk norsk statsborgerskap, men i begynnelsen av mars i år ble han pågrepet av politiet og avhørt om forklaringen han ga da han søkte asyl.

Nå innrømmer han at han løy i møtet med myndighetene.

– Jeg kommer ikke fra Somalia. Jeg kommer fra Djibouti, sier han til Hamar Arbeiderblad.

Vil ta straffen

Grunnen til at han oppga falskt hjemland, var at han under turen til Norge hadde hørt at somaliere hadde større sjanse for å få asyl. Han innrømmer i tillegg å ha løyet om alder og navn.

– Jeg er villig til å ta min straff og vil respektere den avgjørelsen norske myndigheter kommer med. Jeg er forberedt på fengsel, at jeg mister statsborgerskapet og at jeg mister oppholdstillatelsen, men jeg håper jeg slipper å bli utvist, sier Ahmed.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktet til ytringsfrihet

Samme uke som Ahmed ble siktet, søkte han om fritak fra sine verv i Hamar kommunestyre og fylkestinget i Hedmark. Han har også meldt seg ut av Arbeiderpartiet.

– Jeg vil be om unnskyldning og beklage til alle jeg kjenner. Til alle jeg har hilst på. Til myndighetene og til kongefamilien som kondolerte meg da lillebroren min ble drept på Utøya. Jeg har i ti år båret på en hemmelighet og har svært dårlig samvittighet for det, sier han.

Ifølge Ahmeds forklaring til politiet i 2002 flyktet han fra krigen i Somalia. I virkeligheten flyktet han fra et sensursamfunn i Djibouti, hvor han jobbet som lærer, var politisk aktiv og drev et amatørteater.

Da Ahmed valgte å reise til Norge, var det for å bo i et land hvor han kunne ytre seg fritt.

Fredag oversendte Oslo politidistrikt saken til Statsadvokaten i Oslo, som skal avgjøre om det skal tas ut tiltale mot ham.

Les også: Ismails bror: - Mor er knust