Åpen for alle - alltid

Trafikken farligere i påsken enn i julen

Påsketrafikken ut av Oslo i vestlig retning startet tidlig fredag ettermiddag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
Påsketrafikken ut av Oslo i vestlig retning startet tidlig fredag ettermiddag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stresset sjåfør, barn og hund i bilen, en dårlig sikret last og farlige forbikjøringer gjør påsken til høysesong for kjøretøy- og personskader. Statens vegvesen ber folk ta det med ro i påsketrafikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor omkom fem personer, 17 ble hardt skadd og 153 lettere skadd i påsketrafikken. Fredag ettermiddag gikk trafikken for det meste fint, men det var til tider lange køer på E6 nordgående ut fra Oslo på grunn av trafikkuhell.

– På få timer har det vært fire trafikkuhell mellom Alnabru og Gardermoen, sier trafikkoperatør Luis Barra ved Vegtrafikksentralen til NTB. Han opplyser at fredag, lørdag og onsdag er de største utfartsdagene.

– Trafikken er økende til fredag kveld. Lørdag øker den fra klokken 10 og dabber av igjen i 17-18-tiden, og det samme gjelder for onsdag, sier Barra.

Mest trafikk hjemover

Andre områder med ekstra køer er E16 mot Voss og Lærdal ut fra Bergen og videre på riksvei 7 i retning Hardangervidda og Geilo. På ferjesambandet mellom Brimnes og Bruravik er det satt inn en ekstra ferge for å betjene trafikken. Ut fra Trondheim, Tromsø og Bodø må det også beregnes kø og saktegående trafikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Møt to timer før avgang

Trafikkoperatøren opplyser at trafikken vil være mest konsentrert – og dermed farligst – på hjemturen.

– De fleste reiser hjem første eller andre påskedag, men er det dårlig vær, reiser mange også påskeaften. I år ser det ut til å bli bra vær, og mange utsetter nok dermed hjemreisen til mandag. Da gjelder det å huske at det er bedre å komme litt senere fram enn å ikke komme fram i det hele tatt, sier Barra.

80.000 på Gardermoen

Påskeutfarten er stor ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Torsdag fløy til sammen 75.000 passasjerer til eller fra flyplassen, og fredag var antallet flygende over 80.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ekstremt mye folk og mye bagasje, men det har gått fint. Reisende har møtt opp i god tid, og flyene har for det meste gått i rute, opplyser pressesjef Vegar Gystad ved Gardermoen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyplassen iverksatte ekstraordinære tiltak for å ta unna trafikken, og hadde blant annet full bemanning, åpnet alle slusene i sikkerhetskontrollen og hadde egne publikumsveiledere som viste de reisende hvor de skulle gå.

– Vi forventer mye trafikk også lørdag formiddag og mandag morgen, og så daler trafikken utover uken. Hjemfarten er størst 2. påskedag, men siden det er mest ankomst flyter det lettere. Da er det bare å få bagasjen og komme seg hjemover, sier Gystad.

Mange fulle tog

NSB har satt opp 18.000 ekstra seter for å ta unna påsketrafikken.

– I løpet av fredag ettermiddag sendte vi mellom 40.000 og 45.000 passasjerer ut fra Oslo sentralstasjon, og opptil 15.000 av dem regnes som ren påsketrafikk, sier pressevakt Håkon Myhre i NSB. Han forteller at mange tog var fulle, og billettsalget var stoppet på noen av strekningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde et tilfelle der 20 personer sto på Rena og frøs. De hadde ikke bestilt billetter på forhånd, og dermed var det ikke plass til dem på toget, sier Myhre, som oppfordrer reisende til å bestille i god tid – selv om man ikke tar toget til det snøkledde fjellet.

– I år er det mange fulle tog inn til byene, spesielt Bergen og Oslo. Det vitner jo om at ikke alle er i hytter på fjellet i påsken, men heller velger bypåske, sier Myhre.