– Forhandler om bortført norsk kvinne i Sinai

KIDNAPPET: På denne veien skal de to turistene angivelig ha blitt kidnappet fredag. (Foto: AFP)
KIDNAPPET: På denne veien skal de to turistene angivelig ha blitt kidnappet fredag. (Foto: AFP)

Det pågår forhandlinger for å få løslatt den norske kvinnen som er bortført under en ferietur til Sinai i Egypt. Kidnapperene skal kreve at fanger løslates.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ahmad Tibi i Israels nasjonalforsamling Knesset sier til israelske Channel 2 at det pågår forhandlinger for å få frigitt de to gislene. Også DPA melder at egyptiske sikkerhetsstyrker forhandler med beduinledere om løslatelse.

Men UD vil foreløpig ikke si noe om utviklingen i saken.

– Vi ønsker ikke å gå noe nærmere inn på detaljene i håndteringen av situasjonen, men vi jobber med saken for fullt, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i Utenriksdepartementet til NTB.

Han bekreftet tidligere fredag at en norsk kvinne var blitt bortført.

Bakgrunn: Norsk kvinne (31) bortført i Egypt

Tvunget til å stanse

Egyptisk politi opplyser at den bortførte norske kvinnen er 31 år gammel, men UD ønsker ikke å bekrefte dette.

Den egyptiske avisen Al-Ahram skriver at hun var sammen med en israelsk statsborger av palestinsk opprinnelse. Israelsk UD bekrefter dette overfor den israelske avisen Haaretz.

Ifølge egyptiske politi var de to på vei sørover fra feriestedet Taba på grensa til Israel til badebyen Dahab da seks maskerte og væpnede menn stanset bilen de kjørte.

De to ble deretter tvunget over i kidnappernes pickup og kjørt vekk fra stedet. Turistenes egyptiske sjåfør ble frigitt.

Ringte familien

– Vi tar situasjonen på det største alvor. UD har nå sammen med relevante etater mobilisert de nødvendige ressurser for å håndtere situasjonen. Vi har godt håp om at dette skal løse seg på en god måte, sier Michelsen.

Han vil heller ikke si noe om hvorvidt de har vært i kontakt med kvinnen. The Times of Israel melder imidlertid at den israelske turisten som ble kidnappet sammen med nordmannen, har ringt til sin familie.

– Han sa han var bortført, forteller mannens svigerbror, Kamal Koufini fra Nazareth i Nord-Israel, til nyhetsbyrået AFP.

– Han sa at han var ved god helse og at kidnapperne behandler ham godt, legger Koufini til.

– Ikke politisk motivert

Ifølge egyptiske sikkerhetskilder er det ingenting som tyder på at motivet bak kidnappingen er politisk.

Kidnapperne krever angivelig løslatelse av en slektning som sitter fengslet for narkotikabesittelse.

– Vår foreløpige vurdering er at dette var en kriminell handling, sier en egyptisk sikkerhetskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Lovløst

Egypt har opplevd økende lovløshet siden landets autoritære president Hosni Mubarak ble styrtet i 2011. Flere turister har blitt kidnappet på Sinai-halvøya av beduiner, som har krevd fengslede familie- og klanmedlemmer løslatt.

Gislene løslates vanligvis uskadd i løpet av 48 timer. Senest 7. mars ble et britisk ektepar bortført i området, men løslatt etter forhandlinger få timer senere.

Israel har gjentatte ganger den siste tiden advart sine statsborgere mot faren for slike kidnappinger i Sinai.

Norsk UD fraråder også «reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til den nordlige delen av Sinai-halvøya, nærmere bestemt området nord for hovedveien mellom Suez og Taba».

Personvernpolicy