Åpen for alle - alltid

Solskinn og kulde preger påskestarten

Skiløpere i vinterlandskap på Krokesjøen, Sjusjøen Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Skiløpere i vinterlandskap på Krokesjøen, Sjusjøen Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glem alle forhåpninger om å kaste klær og nyte varm vårsol i palmehelgen. Riktignok har man bruk for solbriller og solkrem, men minusgradene setter våren på vent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I hele Sør-Norge kommer den første delen av påsken til å bli knallfin, med et høytrykk som gir vårblå himmel og dermed også mye sol.

Ifølge meteorologene ved Meteorologisk institutt er dagtemperaturene sakte, men sikkert på vei oppover, men Kong vinter er sta og sørger for at kulda kommer til å sitte både i lavlandet og i fjellet i Sør-Norge i starten av påsken.

I Nord-Norge blir det små endringer, med enda litt lavere temperaturer enn i sør.

– Det kommer til å fortsette å være kaldt, særlig om nettene. Kanskje det blir litt varmere i lavlandet, men det er overhodet ikke snakk om varme, sier statsmeteorolog Bjørn Røsting ved Meteorologisk institutt til NTB.

Klikk her for å sjekke været der du bor

Ingen reprise

De aller heldigste kan i beste fall regne med at kvikksølvet kryper opp mot fem plussgrader.

– Men finner man et lunt sted i solveggen, går det fint å sitte ute i sola, sier Røsting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kalde påskeværet er kanskje normalt, men står i sterk kontrast til avslutningen på mars i fjor, da flere temperaturrekorder ble knust.

Den 21. mars var det for eksempel 17 grader i Oslo, og seks dager senere krøp kvikksølvet godt over 21 grader.

– Været i mars i fjor var ekstremt. Flere dager var det ganske varmt, men en av dem stakk seg ut med 21 varmegrader. Dette får vi ikke denne påsken, heldigvis. Det er normalt at været enkelte ganger er ekstremt, men blir det en trend er det grunn til bekymring, sier statsmeteorologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjellfarende folk må ta seg i vare. Påsken er høytid også for skred, og skredfaren er nå vurdert til faregrad 2, altså moderat, de fleste steder i landet.

I Røldal, Lofoten og Vesterålen regnes skredfaren som betydelig – i faregrad 3, og skiløpere kan her regne med å løse ut skred i utsatt terreng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk uten skredkunnskap bør holde seg unna bratte områder, er rådet fra Markus Landrø i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Solkrem

Selv om det bare er de aller heldigste og antakelig mest hardbarkede som ifører seg T-skjorte og shorts her hjemme i påskesola, tar uansett sola godt på sart og vinterblek hud.

Statens strålevern ber folk som reiser til fjells om å tenke over at refleksjon fra nysnø kan øke nivået av UV-stråling med over 80 prosent.

– Skal du være lenge ute i sola er det viktig at du beskytter hud og øyne, spesielt i fjellet i Sør-Norge, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

Ved siden av noen fete lag med solkrem på huden, må solbrillene på. Faren for å bli snøblind i snødrev og lett overskyet vær er nemlig ekstra stor.

Strålevernet venter at UV-strålingen når moderat nivå ved skyfri himmel og nysnø på fjellet i Sør-Norge i påsken. Det betyr at den såkalte UV-indeksen som går fra 2 til 11, vil ligge på nivåene 3 eller 4.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søk skygge!

I lavlandet og i Nord-Norge kommer strålingen til å være så lav at ingen beskyttelse er nødvendig. UV-strålingen vil imidlertid avhenge av tykkelsen på ozonlaget.

Alle som flykter til garantert varmere strøk i påsken må imidlertid ta forholdsregler og være ekstra på vakt. Den ekstremt sterke sola i blant annet Thailand på denne tiden av året sender UV-nivået opp til ekstreme 11.