NASA-sjef: – Vårt beste forsvar er å be

Artikkelen fortsetter under annonsen

NASA mener det er 30 prosents sannsynlighet for at jorden blir truffet av en stor asteroide i dette århundret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

15. februar 2013 dundret en asteroide ned i Ural-regionen i Russland. Det var den største asteroiden som er blitt rapportert siden Tunguska-eksplosjonen i 1908.

Over tusen mennesker ble skadet av trykkbølgen, og etter den skremmende hendelsen uttalte meteorittforsker og geolog Hans Amundsen til ABC Nyheter at «dette kunne skjedd hvor som helst».

Se video : Her treffer meteoren

I etterkant av hendelsen har asteroiden i Ural blitt estimert til at å ha hatt en masse på 10.000 tonn, og å ha kommet inn i atmosfæren med en hastighet på 54.000 kilometer i timen.

Da den eksploderte, i en høyde mellom 30 og 50 km over bakken, utløste den en kraft på rundt 500 kilotonn. Det er rundt 30 ganger kraftigere enn atombomben som ble sluppet over Hiroshima.

Vil bli truffet

Overfor The Guardian kommer NASA-fysiker Edward Lu med dystre spådommer når han blir bedt om å analysere sannsynligheten for at jorden kan bli truffet av en vesentlig større asteroide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nemlig et spørsmål om når, og ikke om.

– Det er 30 prosent sannsynlig at et tilfeldig sted på denne planeten vil bli truffet av en asteoride med nedslagkraft på rundt fem megatonn TNT i løpet av dette århundret. Og det er ikke en hypotese, sier Lu.

NASA skal ha relativt god kontroll på 95 prosent av jordens nærgående asteroider som potensielt kan utslette sivilisasjoner. Dette er steiner som har en diameter på én kilometer eller mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik ser kjempeasteroiden Vesta ut

– Be en bønn

Asterioider av den størrelsen som traff i Russland nylig, såkalte «city killers», sliter derimot NASA langt mer.

Ifølge NASA-sjef John Holdren har de kun oversikt over 10 prosent av disse, skriver The Telegraph.

- Vi kjenner ikke til at en asteroide truer New York City. Men om den kommer om tre uker, er vårt beste forsvar å be en bønn, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store utfordringen er altså å finne farlige asteroider, som er på vei mot jorden, i god nok tid før de treffer. Fysiker Edward Lu forklarer.

– Hvis du forandrer farten på en asteroide med én millimeter i sekundet, og du gjør det flere tiår før den treffer jorden, kan du få den til å bomme. Hvis vi ikke vet hvor de er, er det ingenting vi kan gjøre. Hvis vi har mindre enn noen få år på oss, har vi ingen muligheter, slår han fast.

Les også: NASA og ESA vil dytte asteroide ut av bane

Hva med Norge?

ABC Nyheter har tidligere intervjuet professor og forsker Nick Bailey ved universitetet i Southampton på bakgrunn av hans arbeid med datasimuleringer av asteroidetreff på jorden.

Forskergruppen til Bailey ønsket å finne ut hvilke land som er mest sårbare for ødeleggelser skulle det verst tenkelige skje.

Konklusjonen var at både Norge og Sverige vil bli et katastrofeområde dersom en asteroide treffer Atlanterhavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Asteriode vil ramme Norge hardt

Likevel er det Kina og USA som er mest sårbare for asteroideødeleggelser, mener Bailey.

Ikke uventet er det områder med stor befolkningtetthet langs kysten som er mest sårbare når det gjelder tap av menneskeliv, viser forskningen til Bailey.

Les mer: Kina og USA mest sårbare

Forskergruppen til Bailey fokuserte først og fremst på mindre asteroider ettersom de treffer jorden oftere.

I gjennomsnitt treffes jorden av en asteroide på noen hundre meter i diameter gjennomsnitt hvert 10 000 år. Asteroider på over én kilometer treffer oss i gjennomsnitt en gang per 100 000 år.