Vil ha bevæpnede vakter på landbaserte anlegg

Kårstø prosesseringsanlegg i Nord-Rogaland. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
Kårstø prosesseringsanlegg i Nord-Rogaland. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

- Man må stoppe terrorister før de overtar anleggene. Jeg mener vi trenger væpnede vakter ved for eksempel Kårstø, sier Ketil Karlsen i LO-forbundet «Industri Energi».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av LOs fremste eksperter på sikkerhet og beredskap innenfor olje- og gassektoren, Ketil Karlsen i fagforbundet «Industri Energi», tar til orde for bevæpnede vakter ved de landbaserte anleggene.

– Disse anleggene er akkileshælen for norsk olje- og gassektor. Min mening er at vi trenger bevæpnede vakter ved for eksempel Kårstø, sier han til ABC Nyheter.

Karlsen leder i dag fagforbundets kontor i Brüssel, men har i snart 25 år jobbet med sikkerhets- og beredskapsspørsmål tilknyttet olje- og gassektoren i Norge.

Han har representert arbeidstakerne i en rekke offentlige utvalg, og er en tungvekter innenfor dette fagområdet.

– Må stanses

– NOKAS-ranet, terrorangrepet på Utøya og angrepet på anlegget In Amenas i Algerie viser at verden har forandret seg, forteller Karlsen.

VIL STANSE TERRORISTENE: Ketil Karlsen i Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen. VIL STANSE TERRORISTENE: Ketil Karlsen i Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen.

I Algerie tidligere i år ble 38 gisler og nærmere 30 gisseltagere drept i et større terrorangrep. Statoil var deleier i anlegget og fem av de drepte var nordmenn.

– Potensielle terrorister må stanses før de får tatt kontrollen over et anlegg. Man må stoppe dem.

– Har man for eksempel ikke bevæpnede vakter utenfor Natos anlegg på Jåttå? Hvorfor skal det være annerledes ved for eksempel Kårstø, som ikke bare er viktig for norsk økonomi, men også for en rekke europeiske land?, spør han retorisk.

Karlsen sier at dette er en vanskelig debatt og at han venter å møte motstand, og at særlig politiet vil være uenig i at de ikke skal ha ansvaret for sikkerheten på og rundt de verdifulle landanleggene.

Statens økonomiske ansvar

Han mener at en eventuell sikkerhetsstyrke må betales av det offentlige, og at det gjerne kan være styrker fra Forsvaret som får i oppgave å sikre de enorme verdiene innenfor dagens nettinggjerder.

– Jeg mener dette er et samfunnsspørsmål. Hvis arbeidsgiverne må betale for dette, så blir det et økonomisk spørsmål hvor man kan komme til å velge lekepistoler og utrente mannskaper. Men når Forsvaret har ansvaret for offshoresektoren, så bør de også få ansvar for landanleggene, sier han.

Karlsen bruker gjerne Kårstø som eksempel. Dette er et svært stort anlegg hvor man også håndterer store mengder gass inne i fjellanlegg.

– Skal det være lensmannen eller politiet i Haugesund, dagens gjerde eller den ubvæpnede vakta som skal stanse et angrep på dette anlegget? Det er lett å ta seg inn, men man har jo en tankegang i Norge som bygger på at har ingenting skjedd, så bygger man ikke beredskap, understreker han.

Politiets ansvar på land

I dag er det slik at Forsvarets spesialkommando (FSK) kan gripe inn mot terroraksjoner mot oljeinstallasjoner til havs, på anmodning fra politiet.

Det er bare FSK og Forsvaret som har det nødvendige utstyret for å klare stanse en eventuell terroraksjon utenfor Norskekysten.

På land er det fortsatt slik at det er politiet som skal forhindre og eventuelt også stanse en terrorhandling mot landanleggene.

– Jeg tviler på at politiets tropper er den rette medisin mot et lag med terrorister som angriper et landanlegg. Derimot tror jeg Forsvarets evne til å gripe inn ikke er så dårlig, FSK består jo av gutter som ikke er så frøsne av seg, sier han.

Les også: Fagforbund vil ha uavhengig Algerie-gransking

Han mener at diskusjonen om bevæpning av politiet underbygger behovet for at Forsvaret også får ansvar for å sikre de landbaserte anleggene.

- Det er jo politisk betent å snakke om skytevåpen i Norge. Men ok, la FSK ta vurderingen om det er nok med ertepistol og sprettert - sier de ok, så vil jeg bøye meg for det.

Personvernpolicy