Norge slipper unna storstrøm av flyktninger

En gruppe syrere fulgte med da FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, besøkte flyktningleiren Al Zaatri i Jordan i forrige uke. Foto: Reuters/NTB scanpix
En gruppe syrere fulgte med da FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, besøkte flyktningleiren Al Zaatri i Jordan i forrige uke. Foto: Reuters/NTB scanpix

Aldri før er det blitt registrert så mange flyktninger fra Syria som i fjor. Forsvinnende få av dem kommer til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 24.800 asylsøknader fra syrere til industrialiserte land i fjor, ble bare 327 innlevert i Norge, viser ferske tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Til sammenligning ble det innlevert 7.814 asylsøknader i Sverige fra syrere som flykter fra borgerkrigen i hjemlandet.

Likevel er det Syrias naboland som tar unna for den aller største bølgen av flyktninger. 1,1 millioner flyktninger er registrert i disse landene. Hver dag kommer 8.000 nye, ifølge FN.

Les også: Over en million har flyktet fra Syria

Sverige og Danmark

Mens Norge totalt har hatt en utvikling i tråd med gjennomsnittet – en økning i antall asylsøknader på 8 prosent – fikk Sverige og Danmark henholdsvis 48 og 61 prosent flere i fjor, ifølge rapporten Asylum Levels and Trends in Industrialized Countries 2012.

Den kraftige økningen i våre naboland gjør at Norden er regionen hvor antall asylsøknader har økt mest. Økningen var på 38 prosent, og antallet syriske søknader steg også mer i Norden enn i andre regioner.

Totalt mottok de fem nordiske landene 62.900 asylsøknader i fjor. Så mange som 43.900 av disse ble innlevert i Sverige, mens Norge fikk 9.790. Det er 2 prosent av det totale antallet asylsøknader som er registrert i kartleggingen.

Flykter fra konflikter

Ifølge FN er væpnede konflikter i Syria, Afghanistan, Irak og Somalia hovedårsaken til at flyktningtallene økte kraftig fjor. «Flere konflikter betyr flere mennesker på flukt», skriver UNHCR i en pressemelding.

Totalt ble det registrert 479.300 asylsøknader til de 44 landene som er med i undersøkelsen, det høyeste tallet siden 2003. 355.500 flyktninger kom til Europa, hvorav flest til Tyskland, som mottok 64.500 søknader.

Frankrike ligger nest øverst på listen med 54.900 søknader, mens Sverige ligger på tredje plass.

Les også: Desperate forhold for syriske flyktninger

Personvernpolicy