Meny

NASA benekter at Voyager har forlatt solsystemet

En tegning som viser romfartøyet Voyager I i utkanten av vårt solsystem. Foto: Reuters / NASA / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA benekter en påstand i en vitenskapelig studie om at romfartøyet Voyager I har forlatt vårt solsystem.

Den konklusjonen er «forhastet», ifølge NASA. Men vitenskapsmenn og -kvinner venter på tegn på at fartøyet, som ble skutt ut i verdensrommet i 1977, blir den første menneskeskapte gjenstand som forlater solsystemet.

Rapporten om det alt har skjedd, ble publisert på internettsidene til American Geophysical Union. Der heter det at Voyager I «ser ut til å ha reist utenfor solens innflytelse og gått ut av heliosfæren».

Heliosfæren beskrives som en magnetisk boble av ladde partikler rundt vårt solsystem.

Les også: NASA oppdaget miniplanet

Forskeren Bill Webber, en av forfatterne av artikkelen, innrømmer at spørsmålet om hvor Voyager I befinner seg debatteres blant forskerne.

Men han mener selv at romfartøyet har beveget seg utenfor heliosfæren.

NASAs ekspertteam mener derimot at man ikke har observert den retningsendring man forventer å finne når Voyager I når heliosfæren, og at fartøyet derfor ikke har forlatt solsystemet.

Voyager I og Voyager II ble skutt opp i 1977. Begge har vært i virksomhet siden da, og i senere tid er begge blitt fulgt nøye av forskerne. Voyager I har nå reist 18 milliarder kilometer fra solen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus