NASA benekter at Voyager har forlatt solsystemet

En tegning som viser romfartøyet Voyager I i utkanten av vårt solsystem.
Foto: Reuters / NASA / NTB scanpix.
En tegning som viser romfartøyet Voyager I i utkanten av vårt solsystem. Foto: Reuters / NASA / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA benekter en påstand i en vitenskapelig studie om at romfartøyet Voyager I har forlatt vårt solsystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den konklusjonen er «forhastet», ifølge NASA. Men vitenskapsmenn og -kvinner venter på tegn på at fartøyet, som ble skutt ut i verdensrommet i 1977, blir den første menneskeskapte gjenstand som forlater solsystemet.

Rapporten om det alt har skjedd, ble publisert på internettsidene til American Geophysical Union. Der heter det at Voyager I «ser ut til å ha reist utenfor solens innflytelse og gått ut av heliosfæren».

Heliosfæren beskrives som en magnetisk boble av ladde partikler rundt vårt solsystem.

Les også: NASA oppdaget miniplanet

Forskeren Bill Webber, en av forfatterne av artikkelen, innrømmer at spørsmålet om hvor Voyager I befinner seg debatteres blant forskerne.

Men han mener selv at romfartøyet har beveget seg utenfor heliosfæren.

NASAs ekspertteam mener derimot at man ikke har observert den retningsendring man forventer å finne når Voyager I når heliosfæren, og at fartøyet derfor ikke har forlatt solsystemet.

Voyager I og Voyager II ble skutt opp i 1977. Begge har vært i virksomhet siden da, og i senere tid er begge blitt fulgt nøye av forskerne. Voyager I har nå reist 18 milliarder kilometer fra solen.