Opposisjonen: – Terrormeldingen er full av hull
Høyre er skuffet over at regjeringen ikke gir det øverste ansvaret for sikkerhet og beredskap til statsministeren. Terrormeldingen har også en andre rekke mangler, mener opposisjonen.
Etter å ha jobbet med dette i 600 dager, er det grunn til å forvente mer av regjeringen enn hva den leverer i stortingsmeldingen om terrorberedskap, mener Høyre.
Talsmann Anders B. Werp mener det overordnede ansvaret for at sikkerhets- og beredskapsplaner blir skikkelig fulgt opp av departementene må ligge helt på toppen av den norske maktpyramiden: Statsministerens kontor.
Det vil kunne eliminere problemene Gjørv-kommisjonen avslørte, med manglende gjennomføring og etterlevelse av planverket på sikkerhets- og beredskapsområdet, ifølge Werp.
Les også: Her er regjeringens nye terrorplan
Regjeringen plasserer ansvaret i Justisdepartementet, og mener å ha støtte i kommisjonens anbefalinger for denne løsningen.
– Vi vil ha en beredskapsleder ved Statsministerens kontor som sørger for forankring, koordinering og gjennomføring på beredskapsområdet, sier Werp til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFølger anbefalingene
Politikerne synes imidlertid enige om at meldingen representerer et markant skritt i retning av et tryggere Norge. Høyre lover for sin egen del «å samarbeide med regjeringen» i den videre politiske behandlingen av den.
KrF-leder Knut Arild Hareide ledet Stortingets særskilte komité for 22. juli. Regjeringen svarer, med «den første helhetlige, overordnede strategien for terrorbekjempelse», godt på de 14 anbefalingene komiteene kom med etter å ha tatt for seg Gjørv-kommisjonens rapport, mener han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMen Hareide poengterer at meldingen er lite verdt, hvis regjeringen ikke evner å omsette ord til handling.
– Det var nettopp den manglende evnen til å gjennomføre planverket for sikkerhet og beredskap som gjorde at så mye sviktet 22. juli, sier han.
Regjeringen legger et godt grunnlag for en betydelig oppgradering av politiet, både hva gjelder kompetanse, utstyr og kultur. Men regjeringen kommer til kort når det gjelder hvordan den skal klare å få politiet til å samarbeide med Forsvaret.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg forventet at regjeringen skulle tatt et skritt lenger enn den gjør, og være tydeligere på dette punktet, sier han.
Utsetter problemene
Opposisjonspartiene peker hver for seg på at regjeringen skyver flere store grep foran seg – som hva slags struktur politietaten skal ha i fremtiden, hvilke muligheter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal ha til å innhente informasjon om norske borgere og etterforske terrortrening og hvilke nye restriksjoner regjeringen vil legge på kjøp og besittelse av skytevåpen.
Venstre-leder Trine Skei Grande kritiserer meldingen for å inneholde «mange gode ord og en rekke enkeltforslag», men få eller ingen store grep.
– For eksempel etablerer regjeringen en ny operasjonssentral, men svarer ikke på hvordan vi skal få de operasjonssentralene vi allerede har til å fungere, sier hun.
Mest kritisk synes imidlertid Frp-nestleder og leder av justiskomiteen, Per Sandberg.
Artikkelen fortsetter under annonsenRegjeringen skyver problemer foran seg og inn i neste stortingsperiode, løser ingen av de store IKT-problemene i politiet og svarer ikke på hvordan politiet skal være organisert i framtida, mener han.
– Man etablerer enda en enhet som skal koordinere den operative innsatsen, når man allerede har 27 operasjonssentraler til å gjøre det. Det vil ikke styrke kommandolinjene, sier han.