Meny

Obama på «sjarmoffensiv» i Midtøsten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA erkjenner at Israel selv må avgjøre om og når landet angriper Irans atomanlegg militært, sier USAs president Barack Obama.

Uttalelsen kom onsdag kveld på pressekonferansen Obama holdt sammen med statsminister Benjamin Netanyahu etter at de to hadde hatt samtaler.

– Hvert land må fatte sine egne beslutninger når det gjelder de forferdelige beslutninger om å engasjere seg i militære handlinger, sa Obama etter at Netanyahu tidligere hadde sagt at Israel fortsatt var landet som måtte ta sin egen avgjørelse om å angripe Irans atomanlegg.

– Og Israel er annerledes plassert enn USA, tilføyde han.

Les også: Rakettangrep øker spenningen mellom Israel og Palestina

Før dette hadde statsminister Netanyahu sagt at han er absolutt overbevist om at Obama vil hindre at Iran får atomvåpen. Netanyahu sa også at Israel er enige med USA i at Iran trolig vil trenge et år til for å skaffe seg atomvåpen, om landets ledelse velger å gå den veien.

Obama sa at det fortsatt er tid til å finne en diplomatisk løsning, men gjentok at «alle løsninger» ligger på bordet.

Skeptisk

Obama understreket at spørsmålet om Syrias regjeringsstyrker hadde brukt kjemiske våpen i et angrep tirsdag er svært alvorlig og vil bli undersøkt grundig av amerikanerne.

Obama sa at han er skeptisk til påstanden om at opposisjonen i Syria hadde brukt kjemiske våpen

– Vi har vært klare på at bruk av kjemiske våpen mot det syriske folket vil være en alvorlig og tragisk feil. Assad-regimet må forstå at de vil bli holdt ansvarlig for bruk av kjemiske våpen eller om de gir dem til terrorister, understreket han. Men han ga ikke noe definitivt svar på hvem som eventuelt kan ha brukt kjemiske våpen tirsdag.

Forlenge støtte

Den amerikanske presidenten sa at USA og Israel skal begynne å diskutere en avtale om å forlenge den amerikanske militære hjelpen til Israel ut over den nåværende avtalen som går fram til 2017.

Statsminister Netanyahu takket for dette og røpet at det dreide seg om en forlengelse for ti år.

Les også: Sier Israel ikke holder flere hemmelige fanger

Obama forsikret at støtten til Israel ikke skulle rammes av avbrudd selv om USA sliter med budsjettproblemer.

Støtten gjelder ikke minst det israelske antirakettforsvaret som delvis er bygget opp med amerikansk hjelp.

Tostatsløsning

Israel er fullt ut for en tostatsløsning der israelere og palestinere får hver sin stat, forsikret Netanyahu på pressekonferansen.

– To stater for to folk, presiserte Netanyahu.

President Obama svarte med å understreke at en palestinsk stat må være suveren og uavhengig, men tilføyde at han ville si mer om dette i en tale til det israelske folket torsdag.

Les også: Kerry forplikter seg til å fremme fred i Midtøsten

Talen skal Obama holde etter å ha møtt palestinernes president Mahmoud Abbas på Vestbredden.

VennerObama og Netanyahu forsøkte å framstå som to gode venner som også kjenner hverandre godt etter at de nå har møttes ti ganger.

Obama kalte gjentatte ganger på pressekonferansen den israelske statsministeren bare «Bibi», som han er kjent som i Israel.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus