Putin ga kamerat OL-kontrakter for 43 milliarder

TETTE BÅND: President Vladimir Putin har gitt sin nære venn Arkady Rotenberg meget gunstige kontrakter i forbindelse med neste års vinter-OL. (Foto: AFP)
TETTE BÅND: President Vladimir Putin har gitt sin nære venn Arkady Rotenberg meget gunstige kontrakter i forbindelse med neste års vinter-OL. (Foto: AFP)

En barndomsvenn av den russiske presidenten skal ha fått tildelt avtaler som alene overgår budsjettet til det forrige vinter-OL i Vancouver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste år er det duket for OL i Sotsji, og med enorme planer følger også store byggekontrakter. Og penger. Veldig mye penger.

En av dem som nå håver inn på det massive russiske OL-budsjettet, er entreprenøren Arkady Rotenberg. Han er også mangeårig venn av sittende president Vladimir Putin.

– Monumental sløsing

Ifølge Bloomberg Businessweek skal Rotenbergs selskaper til sammen være tildelt 21 kontrakter som totalt har en verdi på rundt 43 milliarder norske kroner.

Det utgjør, utrolig nok, likevel bare 15 prosent av det totale budsjettet Russland har satt av til vinterlekene. Til sammenligning har et eventuell OL i Oslo i 2022 blitt priset til 35 milliarder kroner.

– Dette er monumental sløsing med offentlige penger. Et lite antall mennesker på toppen kontrollerer ressursene, i tillegg til at det er liten rapporteringsplikt, sier økonom Stefan Szymanski ved Universitetet i Michigan til Bloomberg.

Les også: Sotsji-OL til nesten 200 milliarder kroner

«Et tiår med tyverier og korrupsjon»

Arkady Rotenberg lider forøvrig ingen nød fra før. Ifølge Forbes har russeren en formue på rundt 20 milliarder kroner.

Båndene til Putin er som sagt lange og tette. De to har kjent hverandre siden barndommen, og Rotenberg er også mangeårig sparringspartner i judo med presidenten. I tillegg er han president i hockeyklubben Dinamo Moskva, Putins favorittklubb.

Valdimir Putin er nå inne i sin tredje periode som president, etter en «hvileperiode» som statsminister. Gjentatte ganger har han måttet tåle beskyldninger om korrupsjon, og krass kritikk for tvilsomme tildelinger av statlige kontrakter.

I starten av 2013 fikk forøvrig Putin (u)hederlig omtale i en kåring gjort av The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Omtalen fikk han for «et tiår med tyverier og korrupsjon i Russland i en skala som vanskelig kan matches».

Les mer: Kåret til årets mest korrupte leder

Personvernpolicy