– Brusdrikking tar 180.000 liv årlig

– TAR LIV: Amerikanske forskere mener at høyt inntak av brus og andre sukkerholdige drikker, tar over 180.000 liv hvert år. Foto: Colourbox.com
– TAR LIV: Amerikanske forskere mener at høyt inntak av brus og andre sukkerholdige drikker, tar over 180.000 liv hvert år. Foto: Colourbox.com

Brus og andre søte drikker kobles til mer enn 180.000 fedmerelaterte dødsfall på verdensbasis hvert år, ifølge ny amerikansk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved det anerkjente Harvard University i USA ville finne ut hvor ofte verdens befolkning drikker sukkerholdige leskedrikker, som brus, saft og energidrikker, og hvordan dette påvirker deres dødsrisiko.

Slike drikker bidrar til økt kaloriinntak som igjen bidrar til økt kroppsvekt. Fedme kan føre til en rekke livsstilssykdommer, som tar livet av mange mennesker hvert år.

Harvard-forskernes undersøkelser viser at på verdensbasis kan mer enn 180.000 dødsfall knyttes til drikking av brus og andre sukkerholdige drikker.

– Dette betyr at 1 av 100 dødsfall som skyldes fedmerelaterte sykdommer, forårsakes av å drikke sukkerholdig drikke, sier hovedforfatter av studien, forsker Gitanjali Singh, ved Harvard School of Public Health, ifølge CNN.

Les også: Ønsker forbud mot reklame for is og brus

Flere dødsfall der brusinntaket var høyt

I sitt arbeid gikk forskerne gjennom 114 nasjonale kostholdsundersøkelser, som til sammen dekker over 60 prosent av verdens befolkning. I tillegg brukte de kunnskap fra vitenskapelige studier som har sett på bruk av sukkerholdige drikker.

For å finne ut til hvor stor grad sukkerholdige drikker forårsaket fedme, sykdommer og til slutt død, samlet og gikk de gjennom data i flere år. De så på alle mulige faktorer som kan påvirke kroppsvekten vår, som TV-titting, fysisk aktivitet, røyking og spise- og drikkevaner.

Da de kontrollerte for disse andre faktorene, kunne de si hvor stor prosentandel av dødsfallene som kunne kobles til sukkerholdige drikker.

Undersøkelsen viste at det var flere som døde av diabetes, hjertesykdom og kreft i deler av verden der inntaket av sukkerholdige drikker er høyt.

Les også:

- Lettbrus kan gi økt risiko for depresjon

- Aspartam er trygt

Ikke et i-landsproblem

Forskerne beregner at et for høyt inntak av de sukkeholdige leskedrikkene bidrar til 133.000 diabetesdødsfall årlig, samt 44.000 dødsfall på grunn av hjerte-og karlidelser og 6000 kreftdødsfall.

Studien viser også at problemet ikke er mest utbredt i den rike delen av verden. De aller fleste dødsfallene kan tilskrives land der folk flest har middels eller lav inntekt, ifølge forskerne.

For eksempel kobles 38.000 årlige diabetesdødsfall i Latin-Amerika og Karibia til for høyt inntak av brus og andre sukkerholdige drikker, mens Øst- og Sentral-Europa og Asia hadde høyest andel brusrelaterte hjerte- og kardødsfall, 11.000 hvert år.

Blant verdens 15 mest befolkningsrike land var det Mexico som hadde flest dødsfall knyttet til slike drikker, med 317 dødsfall per million voksne innbyggere. USA kom på tredjeplass, mens Bangladesh hadde færrest slike dødsfall, ifølge studien, skriver Huffington Post.

Se video: Gigantbrus blir likevel ikke forbudt

– Bør undersøke barns brusdrikking

Fordi denne studien har sett på dødsfall som følge av livsstilssykdommer, har forskerne konsentrert seg om voksne mennesker. Harvard-forskerne mener fremtidig forskning bør se på mengden sukkerholdige drikker som inntas av barn verden over og undersøke hvordan dette påvirker deres helse nå og i fremtiden.

Les også: Derfor bør ikke små barn drikke lettbrus

Studien som denne uken ble presentert på en konferanse i regi av American Heart Association, er ikke ennå publisert i et vitenskapelig tidsskrift, så resultatene må regnes som foreløpige.

– Vi tilbyr alternativer

Nordmenn drikker også mye sukkerholdig drikke og brus. I 2011 drakk vi i gjennomsnitt 61 liter sukkerholdig brus hver, viser rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2012», som ABC Nyheter har omtalt tidligere.

– Brus er ikke helsekost, men for de aller fleste forbrukere er det forbundet med kos og hygge, for ikke å si livskvalitet. Det er også en del av folkehelsa, sier direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen Petter Nome.

– Som bransje anerkjenner vi at fedme og overvekt er en viktig problemstilling. Våre medlemmer merker næringsinnholdet på produktene sine, og er opptatt av å tilby forbrukere valget mellom en rekke alternativer med lavere eller ingen kalorier, fortsetter han.

Les også: Drakk ti liter Cola om dagen – døde

Personvernpolicy