Åpen for alle - alltid

Ny Altinn-tabbe

Ny Altinn-tabbe
Ny Altinn-tabbe
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknisk feil gjorde at flere brukere tirsdag kveld ble logget inn til en annen persons Altinn-konto.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eirik Hafver Rønjum var en av dem som opplevde å få tilgang til en fremmeds konto, med vedkommendes navn og personnummer, da han skulle skulle logge seg inn i Altinn for å sjekke skatteoppgjøret sitt.

– Først tenkte jeg at han måtte være en representant fra Skatteetaten og at oppgjøret mitt fortsatt var under behandling, men jeg kunne velge å se oppgjøret hans, men jeg forsøkte ikke, sier Rønjum til NRK.

Feilen oppstod da han forsøkte å logge seg inn via MinID på mobilen. Han forsøkte flere ganger å få tilgang til sine egne opplysninger, uten å lykkes.

Rønjum som til daglig arbeider med nettsider som interasksjonsdesigner, mener det er ekstremt uprofesjonelt at dette skjer på en offentlig nettside.

Les også: Telenor sviktet Altinn

– Sterkt beklagelig

Da selvangivelsen ble lagt ut i fjor, fikk mange mennesker via Altinn tilgang til informasjon om en 36 år gammel Oslo-mann ved navn Kenneth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tjenesten ble stengt i flere dager, mens de jobbet på spreng med å finne ut hva som gjorde dette mulig. Saken ble svært mye omtalt og Kenneth og kona fikk i fjor høst til sammen 20.000 kroner i erstatning fra Brønnøysundregistrene.

Da ABC Nyheter snakket med informasjonsansvarlig i Altinn i slutten av februar, kunne han ikke garantere at det ikke ville dukke opp feil også i år, men at de håpet på en feilfri skattesjekk.

– Det er som med alt annet innen IT; man kan aldri gi garantier for at det ikke kan oppstå problemer som man ikke kjente til på forhånd. Men sikkerhet har alltid høyeste prioritet, sa Jørgen Ferkingstad da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå beklager Altinn-direktør Kjersti Lauritzen den nye feilen som har oppstått.

– Dette er sterkt beklagelig. Vi setter sikkerhet høyt, spesielt etter hendelsen i fjor, sier Lauritzen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – DNBs nettbank nede på grunn av stor pågang på Altinn

– Kunne ikke gjøre endringer

Hun forklarer at det var en teknisk feil på en server tirsdag kveld som medførte at noen brukere ble logget inn til en annen persons Altinn-konto.

De fikk se navn og personnummer til de ukjente personene, men hadde ikke tilgang til skjemaer og meldinger eller mulighet til å gjøre endringer, understreker hun.

Serveren som skapte problemet ble raskt tatt ut av drift, ifølge direktøren.

- Vi jobber med å ta kontakt med de som er eksponert, sier Kjersti Lauritzen.