Stort dataangrep mot Sør-Korea

Datangrepet slo ut systemene til Shinhan Bank, i tillegg til flere store TV-stasjoner. Foto: EPA/NTB Scanpix
Datangrepet slo ut systemene til Shinhan Bank, i tillegg til flere store TV-stasjoner. Foto: EPA/NTB Scanpix

Dataserverne til flere TV-selskaper og banker i Sør-Korea var nede i morgentimene onsdag, og politiet i landet mistenker at hackere står bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første mistankene ble rettet mot Nord-Korea.

Det koreanske internettsikkerhetsbyrået, en statlig overvåkingstjeneste, sier datanettverkene til tre tv-nettverk (KBS, MBC og YTN) gikk ned. Også bankene Shinhan og Nonghyup ble rammet hardt.

– Det pågår en etterforskning. Akkurat nå kan vi ikke si om de ble angrepet av hackere, sier en talsmann for byrået til AFP.

Han legger til at internettleverandøren LG Uplus også meldte om nettverksfeil. Selv om det ikke lot seg umiddelbart bekrefte hvem eller hva som sto bak nettverksfeilene som skjedde i 14-tiden lokal tid (06 norsk tid), vil mistanken sannsynligvis rettes mot Nord-Korea.

Les også: USA styrker rakettforsvaret mot Nord-Korea

Økt trusselnivå

Sammenbruddene onsdag skjedde dager etter at Nord-Korea anklaget Sør-Korea og USA for å stå bak et «pågående og intensivt» hackerangrep som gjorde at flere av landets offisielle nettsteder gikk av luften i nærmere to dager.

Nord-Korea var antatt å stå bak to større dataangrep i 2009 og 2011 som rammet sørkoreanske statlige byråer og finansinstitusjoner og førte til at nettverkene deres krasjet.

Det sørkoreanske forsvarsdepartementet sier trusselnivået på «Infocon»-statusen, som måler datatrusler, har blitt økt fra fire til tre. Den har fem nivåer.

Les også: – Nord-Koreas diktator utsatt for attentatforsøk

Spent situasjon

Mens militære spenninger på den koreanske halvøya er på det høyeste nivået på flere år etter Nord-Koreas atomprøvesprengning forrige måned ble Infoconnivået først nylig økt fra fem til fire. Én er det øverste nivået.

– Vi kan ikke utelukke muligheten for at Nord-Korea er involvert, men det er for tidlig å si. Det vil ta tid å finne ut, sier forsvarsdepartementets talsmann Kim Min-Seok.

Presidentpalasset sier den nasjonale sikkerhetsrådgiveren har blitt orientert av politiet om nettverksfeilene onsdag, og at hans kontor gransker bakgrunnen for svikten.

Les også: Nord-Korea truer med å «utslette» grenseøy

Sårbart

Ifølge etterretningstjenestemenn sitert av sørkoreanske medier er Nord-Korea antatt å ha en datakrigføringsenhet med omkring 3000 ansatte, håndplukket for sine dataferdigheter.

Det koreanske internettsikkerhetsbyrået sier det er registrert 40.000 tilfeller av dataangrep fra utenlandske og innenlandske kilder i 2012, en sterk økning fra 24.000 i 2008.

– Sør-Korea er en IT-stormakt med god infrastruktur, men er fremdeles relativt sårbart for hacking, sier Park Soon-Tai ved byrået til AFP i et intervju nylig.

Personvernpolicy