Prostatakreftmedisin på blåresept nedstemt

Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et forslag fra Høyre, Frp, KrF og Venstre om å gjøre et legemiddel mot prostatakreft tilgjengelig på blå resept for alle, ble nedstemt i Stortinget mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik ordningen er i dag, er pasientene avhengige av hvilken lege de får eller hvor ressurssterke de selv er, sier Høyres nestleder og helsepolitiske talsmann Bent Høie.

Han fremmet forslaget på vegne av de fire borgerlige partiene.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) opplyste at regjeringen vil komme tilbake til saken i en egen legemiddelmelding.

Blåresept

I forslaget ba opposisjonen regjeringen om at abirateron overføres fra individuell refusjon til generell refusjon i blåreseptordningen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2013.

Les også: Kreftsyke Juel tok affære

Abirateron brukes ved prostatakreft med spredning til andre deler av kroppen. Medisinen gir omkring fire måneder forlenget levetid for de fleste av pasientene. Statens legemiddelverk har beregnet at kostnad for et kvalitetsjustert leveår er omkring 850.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får fortsette

Tidligere denne måneden kunngjorde Helsedirektoratet at det ikke ville følge anbefalingen til sin egen ekspertgruppe om å ta de to medisinene abirateron samt ipilimumab, en medisin som hjelper mot føflekkreft, inn i nasjonale retningslinjer for kreftbehandling.

– Helsedirektoratet mener en rekke andre tiltak innenfor kreftbehandlingen er viktigere å prioritere enn disse medisinene, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

Les også: Slik behandles prostatakreft

Helsedirektøren fikk først støtte fra helse- og omsorgsminister Støre for valget om ikke å finansiere bruken av de svært dyre medisinene.

Kreftforeningen krevde tiltak

Kreftforeningen kritiserte avgjørelsen og krevde tiltak fra helseministeren.

Tirsdag i forrige uke slo helseminister Støre delvis retrett når det gjaldt medisinen ipilimumab. Han varslet at det skal startes et forskningsprosjekt om bruken av denne medisinen. Prosjektet skal gå over fem år.

Lørdag varslet så helsedirektør Bjørn Guldvog at pasienter som allerede bruker prostatakreftmedisinen abirateron, skal få fortsette med det, og at det skal gjøres individuelle vurderinger for nye pasienter.