190 mister jobben når medisinfabrikk legges ned

Rundt 190 ansatte mister jobben etter at Takeda Nycomeds japanske eiere har besluttet å legge ned produksjonen ved medisinfabrikken på Elverum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Produksjonen skal i løpet av to år flyttes til eksisterende Takeda-anlegg i Tyskland og Polen. Det japanske selskapet begrunner beslutningen med at man «ønsker å møte det pågående prispresset i bransjen, beholde konkurransekraften og redusere kompleksitet og overkapasitet i de europeiske fabrikkene til selskapet.»

– Dette er selvfølgelig en vanskelig dag for våre medarbeidere i Elverum, og vi er lei for at våre dyktige medarbeidere opplever dette. Avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av en grundig gjennomgang av mulige løsninger. Vi mener dette er den beste løsningen på lang sikt, og at det vil styrke Takedas konkurransekraft i Europa, sier administrerende direktør Per S. Thoresen i Takeda Nycomed AS.

To år

Ifølge selskapet har Elverum kommune nedsatt en arbeidsgruppe som skal forsøke å finne andre muligheter for produksjonsanlegget i hjørnesteinsbedriften på Elverum når dagens produksjon er flyttet.

Om lag 190 av Takeda Nycomeds 500 stillinger i Norge blir overtallige når fabrikken på Elverum legges ned i løpet av en toårsperiode. Takeda Nycomed i Asker fortsetter virksomheten som i dag.

– Norge er et viktig land for Takeda, og vi vil fortsette å arbeide hardt for å levere viktige medisiner til det norske helsevesenet. Vi vil arbeide tett med våre medarbeidere for å sikre at de får støtte og hjelp i tiden fremover, sier Thoresen.

Oppoverbakke

For en snau måned siden møtte stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) Takeda-sjefen Yasuchika Hasegawa i Tokyo i et forsøk på å redde farmasiprodusenten på Elverum. Storberget var imidlertid langt fra optimist etter det timelange møtet.

– Konklusjonen etter møtet må bli at det er en bratt oppoverbakke for å kunne redde virksomheten fordi prosessen med å legge ned i Elverum er kommet veldig langt, sa Storberget til Hamar Arbeiderblad.

Planene om å legge ned elverumsbedriften har skapt sterke reaksjoner hos både ansatte, politikere og innbyggere i området. Storberget var tydelig på at man må gjøre alt man kan for å skaffe ny virksomhet i lokalene i Elverum.

Redusert beredskap

Fagorganisasjonene NITO, Tekna, Industri Energi, Lederne, Parat og Negotia som representerer de ansatte, påpekte i et brev til nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i februar det paradoksale i at «en kompetansebedrift som har levert solide overskudd til eierne i mange år nå trues med nedleggelse.»

I brevet pekte de samtidig på at nedleggelsen kan gjøre Norge sårbar i en krisesituasjon ettersom det er få bedrifter og laboratorier igjen i landet. De mener beredskapen mot pandemier og infeksjonssykdommer blir ytterligere redusert når fabrikken på Elverum legges ned.

Trond Giske som selv besøkte Takeda-ledelsen i mai i fjor, lovet å snu hver stein, men har helt siden Japan-besøket vært forberedt på at det går mot nedleggelse av elverumsbedriften.

Personvernpolicy