Gjensidige anklager om kjemiske våpen i Syria

I dette fotografiet gjort tilgjengelig av det syriske nyhetsbyrået SANA 19. mars blir mennesker brakt til sykehuset i Khan al-Assalregionen i Aleppoprovinsen. Syrias regjering anklager opprørsstyrker for å ha brukt kjemiske våpen for første gang. Opposisjonen avviser anklagene, og sier på sin side at regjeringsstyrker kan ha brukt de forbudte våpnene. Foto: Scanpix/AFP.
I dette fotografiet gjort tilgjengelig av det syriske nyhetsbyrået SANA 19. mars blir mennesker brakt til sykehuset i Khan al-Assalregionen i Aleppoprovinsen. Syrias regjering anklager opprørsstyrker for å ha brukt kjemiske våpen for første gang. Opposisjonen avviser anklagene, og sier på sin side at regjeringsstyrker kan ha brukt de forbudte våpnene. Foto: Scanpix/AFP.

Regjeringen i Damaskus anklager syriske opprørere for å ha brukt kjemiske våpen. Opprørerne svarer at det er regjeringsstyrker som har avfyrt en rakett med kjemikalier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en opprørskommandant har ikke opprørsstyrker skutt ut noen rakett med kjemiske våpen i Aleppo-provinsen.

Han hevder derimot at regjeringsstyrker har avfyrt en Scud-rakett med kjemikalier.

– Vi hørte rapporter fra tidlig i dag morges om et angrep fra regimet mot Khan al-Assal, og vi tror de avfyrte en Scud-rakett med kjemikalier. Så hørte vi plutselig at regimet rettet disse anklagene mot oss, sier Qassim Saadeddine, en av opprørslederne og talsmann for Det høyere militærrådet i Aleppo.

– Opprørere sto ikke bak dette angrepet, understreker han.

Syrias informasjonsminister Omran al-Zoabi anklager opprørerne for å stå bak angrepet tirsdag, som skal ha drept 16 personer og såret 86. Tilstanden betegnes som livstruende for de fleste av de sårede.

Les også: To år med tårer og blod

Ministeren anklager Tyrkia og Qatar, som har støttet opprørerne, for å ha «juridisk, moralsk og politisk ansvar» for angrepet, ifølge Syrias statlige fjernsyn.

Det var det offisielle nyhetsbyrået SANA som først meldte at opprørere hadde brukt raketter «med kjemisk innhold» i Aleppo-provinsen.

– Terrorister skjøt ut en rakett med kjemiske substanser i Khan al-Assal-området på landsbygda i Aleppo. De første meldingene sier at rundt 15 personer ble drept, de fleste sivile, skrev SANA.

Les også: To millioner barn fanget i krigen

Personvernpolicy