Meny

Norsk finanstopp spår retrett fra euro-landene:

Frykter at EUs bank-krav til Kypros kan utløse uro

Kan utløse rush på bankene i store kriseland: Idar Kreutzer er overbevist om at euro-ministrene må snu i sine krav til kriserammede Kypros. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kravet om at innskyterne i Kypros skal være med å dekke bankenes tap, kan utløse frykt og pengeflukt fra banker i usikre land og reise tvil om EUs innskuddsgaranti er hellig.

Det sier administrerende direktør Idar Kreutzer i bransjeorganisasjonen for norske finansselskaper, Finans Norge, til ABC Nyheter.

Da eurolandenes finansministre forrige uke gikk med på å gi det kriserammede kypriotiske bankvesenet 10 milliarder euro i nødhjelp, satte de opp harske betingelser:

Innskyterne skal fratas fra 6,75 til 9,9 prosent av sine innskudd, med lavest prosent for de minste innskyterne.

Les også: - Ren konfiskasjon fra EU!

For ille til å bli sant

Kreutzer er overbevist om at disse betingelsene ikke kan bli stående.

- Du ser nå rasende innskytere og småsparere i Kypros. I tillegg sprer kravet usikkerhet om EUs innskuddsgaranti er hellig, sier Kreutzer.

EUs direktiv sier at alle innskytere skal ha garanti for opptil 100.000 euro (750.000kr) av sine innskudd. Kravet om å inndra penger fra innskyterne, kan dermed være direkte ulovlig etter EUs egne lover.

- Min reaksjon er at jeg ikke blir overrasket om dette blir endret, sier Kreutzer.

Han viser til prosessen med å gjennomføre betingelsene for sparepakka:

Opprinnelig skulle det kypriotiske parlamentet vedta betingelsene søndag. Så ble det utstatt til mandag, så til tirsdag og nå er det besluttet at alle bankene skal holde stengt fram til torsdag. Dermed kan ingen ta ut penger mens politikerne vrir seg i sine stoler.

Les også: Kypros stenger bankene for å unngå kapitalflukt

– Italia og Spania neste?

«EU. Hvem er neste, Italia eller Spania?» sto det på et banner under en demonstrasjon utenfor parlamentet i hovedstaden Nikosia, melder Wall Street Journal.

Og dette er skrekkscenariet også for Idar Kreutzer.

- Det vil bli en frykt for pengeflukt fra banker i usikre land, og at de i stedet settes inn i bankeri sikre land. Mange frykter ustabilitet. Jeg tror jobbes for å finne mer balansert løsning. Det vil da kunne danne seg en løsning, sier Kreutzer.

Utover tirsdagen avholdt finansministrene i euro-landene, Det internasjonale pengefondet IMF, EU-kommisjonen og EUs sentralbank ECB et krisemøte over telefon.

Der diskuterte de å sukre pillen litt. Ifølge Wall Street Journal luftet de tanken om å inndra bare 3 prosent av innskuddene under 100.000 euro, 10 prosent over og 15 prosent over 500.000 euro. 

I ettermiddag bestemte det kypriotiske regjeringspartiet at det ikke vil delta i en avstemning om hvorvidt Kypros skal ta imot et omstridt kriselån.

Dermed kan landet være enda et steg nærmere bankerott.

Les også: Trond Giske advarer mot bedre sikring av bankene


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus