Meny

Tony Blair:

– Angrer ingen ting

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10 år etter Irak-krigen sier Storbritannias tidligere statsminister at han ikke angrer på invasjonen.

– Hvordan kan man angre på å ha fjernet et monster som forvoldte enorme ødeleggelser, sier Tony Blair til BBC, med henvisning til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.


Invasjonen av Irak ble ledet av USA i koalisjon med Storbritannia og andre.

Invasjonen begynte 20. mars 2003. Konservative anslag setter antall drepte irakere i invasjonen og de påfølgende sekteriske stridighetene til omkring 100.000.

– [Hadde ikke vi invadert Irak] ville det uten tvil vært gjort forsøk på å styrte [Saddam Hussein], sier Blair i et intervju med BBC i forkant av 10-årsmarkeringen.

– Jeg er sikker på at om Saddam hadde forblitt ved makten ville det trolig ha kommet et opprør i befolkningen, sier han.

– Men jeg tror det ville ha lignet mye mer på Syria og trolig vært verre.

Røyk strømmer etter en eksplosjon i den irakiske hovedstaden Bagdad 19. mars 2013. Minst 23 mennesker er drept og 88 såret i en bølge angrep hovedsakelig i sjiamuslimske områder i og omkring Bagdad før tiårsdagen for invasjonen av Irak. Foto: Scanpix/AFP. Røyk strømmer etter en eksplosjon i den irakiske hovedstaden Bagdad 19. mars 2013. Minst 23 mennesker er drept og 88 såret i en bølge angrep hovedsakelig i sjiamuslimske områder i og omkring Bagdad før tiårsdagen for invasjonen av Irak. Foto: Scanpix/AFP.

Tusener av syrere har mistet livet i kamper mellom styrker som er lojale til president Bashar al-Assad og opprørsgrupper.

Blair sier Saddam Hussein brukte kjemiske våpen mot sin egen befolkning, «og det er derfor, når folk spør meg om jeg angrer på at vi fjernet ham, at jeg svarer ‘nei, hvordan kan man angre på å fjerne noen som var et monster, som forvoldte enorme skader, ikke bare mot egen befolkning, men blant folk i regionen?’».

Les også: – Minst 116.000 drepte i Irak

Splittet USA

Et tiår etter den amerikanskledede invasjonen av Irak er amerikanernes syn på krigen fremdeles delt, men et flertall mener den var et feilgrep, ifølge en studie som ble offentliggjort mandag, melder AFP.

Gallupundersøkelsen er den første siden amerikanske styrker trakk seg ut av Irak i desember 2011, og viser at 53 prosent beklager beslutningen om å invadere mens 42 prosent sier det ikke var et feilgrep.

Støtten til invasjonen er sterkest blant dem som støtter det republikanske partiet til tidligere president George W. Bush, som startet krigen. Men blant demokrater sier et stort flertall på 73 prosent at invasjonen var et feilgrep.

Les også: Vold og overgep preger Irak ti år etter

Masseødeleggelsesvåpen

Et mistenkt al-Qaidamedlem pågripes av irakiske spesialstyrker i Latifiyah 16. mars 2013. Foto: Scanpix/AP. Et mistenkt al-Qaidamedlem pågripes av irakiske spesialstyrker i Latifiyah 16. mars 2013. Foto: Scanpix/AP.

Bushregjeringen startet invasjonen av Irak på bakgrunn av at diktator Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen og måtte avvæpnes. Det ble aldri funnet noen slike våpen.

Fokuset skiftet til å grunnlegge et liberalt demokrati i hjertet av Midtøsten, men utløste isteden sekterisk vold og endeløse politiske krangler. Saddams fall fra makten førte også til at Iraks ikkearabiske naboland Iran fikk muligheten til øke sin innflytelse over landet dramatisk.

Siden amerikanske styrker forlot Irak i slutten av 2011 har Washington ofte strevd med å øve innflytelse over Bagdad.

Selve krigen var relativt kort, den begynte 20. mars 2003, Bagdad falt få uker senere og daværende amerikanske president George W. Bush kom med sin beryktede erklæring om at «oppdraget var fullført» 1. mai. Etterspillet ble imidlertid blodig.

Opprørere gjennomførte stadig hyppigere angrep, og Irak brøt ut i et sekterisk blodbad som etterlot titusener av døde.

Siden invasjonen har minst 112.000 sivile irakere, flere tusen politifolk og soldater og 4800 utenlandske soldater mistet livet.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus