Meny

Finans-dagen i Oslo:

Stoltenberg vil regulere bankene av kjærlighet

Bank-kjærlighet: Finans Norges administrerende direktør Idar Kreutzer fikk kjærlighetserklæring fra Jens Stoltenberg. Kjærlighet på vilkår. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg takker dere for at dere er pengeflyttere. Fortsett med det! sier statsminister Stoltenberg til finansnæringens direktør Idar Kreutzer.

- Dere er en næring som litt for ofte omtales i negative ordelag. Det sies dere er pengeflyttere. Jeg lærte at det å flytte penger er en fundamental funksjon i samfunnet. Jeg takker dere for at dere er pengeflyttere – fortsett med det!

Det sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale til Finansnæringens dag i Oslo tirsdag formiddag.

- Bankreguleringer innføres av kjærlighet til dere. Derfor varslet vi nye regler for finanssektoren i nasjonalbudsjettet, la Stoltenberg til.

Dermed slo han an en langt mer forsonlig tone enn Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som anklager finansbransjen for å være bøller i dress og slips.

Les også: - De truer til seg særbehandling fra politikerne.

Smeller til mot DNB

- Så skal jeg si noe negativt, fortsatte Stoltenberg.

- Når det er en dårlig fungerende finansnæring, så er det dårlig for realøkonomien. Noen av de mest alvorlige økonomiske tilbakeslagene i Norge og andre land har hatt sitt utspring i finansnæringen.

- Denne næringen som skulle ha vært eksperter på å håndtere risiko, har ikke alltid klart å vurdere egen risiko. Det kan ikke være slik at når det går godt, tar bankene mye av gevinsten, og når det går dårlig, tar man veldig lite av tapet, sa Stoltenberg.

Han kritiserte at noen, uten å navngi DNB, har reagert på varselet om sterkere krav til soliditet med å legge på boliglånrentene før regjeringen har lagt fram forslaget, og slo helt klart fast:

- Det er ikke mulig å begrunne heving av rentene med regler som ikke er lagt fram!

Les også: DNB er en bjellesau

Ved til vinteren

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge avviser at det ville være riktig å vente med renteøkning:

- Finansministeren sier vi kunne ha ventet med å sette opp prisene. Men du venter jo ikke til vinteren med å hogge ved! Brå skift er ikke bra verken for kunder eller andre. Derfor er vi kommet i gang, sa han.

Finansminister Sigbjørn Johnsen svarte med å si at det å bygge seg opp kapital har en kostnad, men også en gevinst:

- Banker som skal ut og finansieres i markedet, får bedre vilkår hvis de er solide, framholder han..

Taus om bank-vri

- Nå vet jeg noe dere ikke vet. Jeg ber ikke om applaus når vi legger fram nye regler. Men de vil trygge stabilitet og soliditet i finansnæringen. Det vil være rimelige regler med tid til å tilpasse seg, og regler der vi ser til andre land, sa statsministeren til forsamlingen.

- Er det rimelig å begrunne økning av boligrenter med krav om at bankene må bygge opp sin egenkapital? ville ABC Nyheter vite etter Stoltenbergs innlegg.

- Disse reglene er ikke lagt fram ennå. De kommer senere i år. Så får man vurdere dem da. De reglene vil være rimelige, de vil innføres gradvis og ...

- Ja, men uten å gå inn på konkrete tall, hva med prinsippet?

- Jeg vil ikke kommentere på enkeltbanker. Vi har varslet nye regler. Når de kommer, kan vi diskutere dette, er alt Stoltenberg vil si til ABC Nyheter om det.

Erna Solberg forstår renteøkning

Høyre-leder Erna Solberg går lenger overfor ABC Nyheter i å godta det som har skjedd med DNBs varsel om økt rente, fordi konsernet forventer nye krav om økt egenkapital.

- Er det prinsipielt riktig at en bank setter opp boligrentene med den begrunnelsen at de må hope opp mer kapital selv?

- Alternativet til det er jo at de må slutte å låne ut penger. Det er to måter å bygge opp kapital på. Det er å tjene mer penger, eller la være å låne ut, sier Solberg til ABC Nyheter.

- Hva med utbyttet da, kan ikke eiernes egne penger brukes til å bygge opp selskapets kapital?

- Det er jo sannsynligvis noe de også må vurdere. Sannheten for øyeblikket er at vi må få regjeringens krav på bordet, svarer Høyre-lederen.

DNB gikk med 13 milliarder kroner i overskudd i fjor.

Les også: - Nå må dere kutte utbyttet til aksjonærene, DNB!

Gir gufne møter

Nordea Norges administrerende direktør Gunn Wærsted tok ballen:

- Det er vel og bra å ha kjærlighet til næringen. Men i kjærlighet er det også viktig med tillit og likebehandling, sa hun.

Og sjefen selv for banken som har kommet i fokus, DNB, Rune Bjerke, hadde også sitt å si:

- Vi er for mer solide banker og for å ta vårt ansvar. Bare siden 2009 har DNB alene bygget 53 milliarder i økt egenkapital. Det har vi gjort ved å holde tilbake utbytte, men sannelig også ved å produsere tjenestene våre mer effektivt. Vi har ambisiøse planer for å redusere bemanningen med 1500 årsverk, sa Bjerke.

- Vi må diskutere hvor solide vi vil at norske finansinstitusjoner skal bli. Det er ikke populært å nedbemanne med 1500 årsverk eller møte investorer i London, Boston og New York og si at vi vil redusere utbytter – og det er ikke populært å fortelle kundene at vi må justere rentene noe, framholder Rune Bjerke og presiserer:

- Det er ikke bare varslede krav, men krav som allerede er innført, som gjør at dette må til. Bare i år betaler vi inn 1,5 milliarder kroner inn til et sikringsfond som allerede er fullt fondert.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus